A Fidesznek csak az európai közösség pénze kell

Az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője szerint a kormánynak, a Fidesznek csak az európai közösség pénze kell, a kontrollból és a felelősségből nem kérnek.

Ujhelyi István hétfőn ezt azzal kapcsolatban közölte az MTI-vel, hogy Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára vasárnap közölte, a magyar baloldal azzal, hogy támogatta az EP jelentését a kényszerbetelepítésről, világosan állást foglalt a kérdésben.

Az államtitkár Strasbourgban július 6-án elfogadott, a 2014-2020-as időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keret választások utáni felülvizsgálatának előkészítése: a Parlament észrevételei a Bizottság javaslatát megelőzően című dokumentum egyik pontját kifogásolta. E szerint minden országnak teljes körű felelősséget kell vállalnia a menekültválsággal és az ezzel foglalkozó újraelosztási mechanizmusra vonatkozó döntéssel kapcsolatban. Kérik az Európai Bizottságot, hogy vezessen be egy pénzügyi bonus-malus mechanizmust azzal kapcsolatban, hogy a tagállamok teljesítik-e vagy sem az unió által elfogadott intézkedések alá tartozó kötelezettségvállalásaikat; támogatja, hogy az ezen intézkedéseket nem teljesítő tagállamok szankcionálásából származó minden pénzügyi hozzájárulás extra bevételként az uniós költségvetésbe folyjon vissza.

A szocialista Ujhelyi István szerint "a Fidesz, a kormányzati propaganda és az állami lakájmédia" láthatóan mindent elkövet annak érdekében, hogy a hírek ne az ország valós állapotáról és a kormánypártiak valós szándékairól szóljanak.

A kormány számára a menekültválság ugyanis csak ürügy arra, hogy kivezessék Magyarországot az Európai Unióból - hangsúlyozta.

Hozzátette: a Fidesznek valójában az európai értékekkel, a saját jobboldali pártcsaládjával és a magyar emberekkel van vitája. Az Európai Néppárt számos képviselője - így például a külügyi bizottság néppárti elnöke, Elmar Brok is - a Fidesszel szemben szavazott - mutatott rá a kifogásolt passzussal kapcsolatban.

A kormánypárt jobban tenné, ha a Brexit-kampányban megtapasztalt hazug hangulatkeltés helyett meghallaná az emberek többségének véleményét, a magyarok ugyanis több Európát, biztos és erős uniós tagságot és szorosabban együttműködő szövetséget akarnak - fogalmazott.