mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Foglalkoztatás
2021. szeptember 03. 17:22

A Fidesznek fontosabb leölt állatok trófeáira költeni százmilliókat, mint az élő emberekre költeni

Ma a munkanélküli emberek közel fele semmilyen ellátást nem kap az államtól – mondta Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese, a Spirit FM műsorában.

„Még egyszer mondom: Semmilyen. Egyetlen forintot sem!” – hangsúlyozta az elnökhelyettes, hozzátéve: ez „a leggyalázatosabb része a dolognak”.

„A Fidesznek fontosabb leölt állatok trófeáira százmilliókat elkölteni és világkiállításnak nevezni, mint az élő emberekre költeni” – mondta Komjáthi a rádió Aktuál című műsorábancsütörtökön.

Mint mondta, olyan emberekről van szó, akik „bent ragadtak a rendszerben”: olyan vállalkozókról, akik a kormánytól vártak érdemi bértámogatást a járványhelyzet alatt; ehelyett el kellett bocsátaniuk alkalmazottaikat, és maguk is munkanélkülivé váltak.

Vagy olyan kölcsönzött munkaerőként dolgozó emberekről, akik az ország másik részében vállaltak munkát, de amikor a járványban elsőkként elküldték őket, megszakadtak az őket a munkahelyükhöz kötő szálak: az albérleti lehetőség, a munkásszállás.

Ezek az emberek „hosszú éveken keresztül dolgoztak”, és „egyébként befizették a bruttó fizetésük másfél százalékát abba Nemzeti Foglalkoztatási Alapba (...), amit (...) úgy eltüntettek a fideszes nagyurak, mint a szél”, úgy, hogy egyszerűen átnevezték Gazdaságvédelmi Alapnak, amiből „teleöntik az országot betonnal” – mondta az elnökhelyettes.

Elmondta: a KSH statisztikáiból is látható, hogy a munkanélküliek jelentős része 25 év alatti fiatal, akik alacsony képzettséggel jöttek ki az iskolából és nem találtak munkát, vagy 55 év felettiek, akik nagyon nehezen tudnak már újra munkába állni.

Három hónap alatt nem lehet munkát találni, ráadásul a háromhavi álláskeresési járadékra is csak az jogosult, aki több évre visszamenőleg tud munkaviszonyt igazolni – emelte ki.

Ezért mondja azt az MSZP, hogy kilenc hónapra kell növelni az álláskeresési járadék idejét, s ennek a minimum összege 100 ezer forint legyen – hangsúlyozta.

Arra is rámutatott: különbséget kell tenni foglalkoztatott és munkaviszonyban lévő között, hiszen a KSH azt is foglalkoztatottnak számolja, aki a vizsgált héten legalább egy óra jövedelemszerző tevékenységet folytatott.

Mint mondta, a szakképzést is át kellene gondolni, hogy oda tudják irányítani az embereket, ahol szükség van a munkaerőre,illetve albérleti támogatást kellene adni vagy normális, élhető munkásszállókat kellene létesíteni.

A szakképzésben arra lenne szükség, hogy, ahogy a szakszervezetek évek óta követelik, „ne Parragh László mondja meg a tutit”, mert „elnézést, hogy ezt mondom, de bődületes baromságokat beszél”; ehelyett hozzáértő szakszervezeti szakértők tudnának segíteni.

De a kormány nem hallgatja meg a szakszervezeteket, ahogy lesöpörte az MSZP érdemi segítséget nyújtó javaslatait is, mint a 80%-os bértámogatás vagy a százszázalékos táppénz lett volna – tette hozzá.

Az átképzésről azt mondta: az megoldás lenne, csakhogy a kormány eddig szervezett átképzéseinél „is az volt a lényeg, hogy a haverokat helyzetbe hozzák és abból az átképzési programból is kilopták, amit lehetett, és sajnos nem valódi átképzés volt.”

Emlékeztetett: ezeknél a „kompetencianövelőnek” nevezett átképzéseknél fordult elő a „Mit mond a medve: Brumm, brumm” kérdés, meg hogy „napocskákat kellett rajzolni”.