2012. június 09. 09:31

A Fidesznek már a cukorbetegek is terhet jelentenek?

Magyarországon nyolcszázezer regisztrált cukorbeteg van, és további nyolcszázezer, aki még nem tud róla. Ezt a csoportot érinti hátrányosan az - csak költségvetési szempontból hozott – igazságtalan, diszkriminatív és szegényellenes jogszabály, amellyel a Fidesz szó szerint megnyomorítja a magyar polgárokat.

Az Orbán-kormány által meghozott jogszabály az inzulinra szoruló cukorbetegek esetében meghatároz egy vércukor értéket (8-as vércukorszint), amit ha átlagban túlhalad a beteg, csak a rosszabb minőségű inzulint kapja térítésmentesen, a jobbért fizetni kell akár havi több tízezer forintot.

Ennél a betegségnél nem elég a kezelési szabályok betartása (diéta, mozgás). Az időjárástól, a lelkiállapottól kezdve számtalan olyan tényező befolyásolja az értékeket, amiről nem tehetnek az érintettek. A rosszabb típusú inzulin olyan kötöttséget jelent (szigorúan ugyanabban az időpontban történő étkezés, azt félórával megelőző inzulinadás), hogy általában munkahely elvesztésével jár. Különösen igaz ez a rossz anyagi helyzetű betegekre, akik ezek után a drága inzulint nem tudják megvenni, az olcsóbbal pedig nem tudnak pl. szalagon dolgozni.

Ez a döntés szegényellenes és költségvetési szempontból is ostobaság, mert a sokkal drágábban kezelhető szövődmények (vakság, végtagvesztés, veseelégtelenség) kialakulásához vezet. ezen túlmenően diszkriminatív, hiszen a jogszabály kizárólag a cukorbetegek esetében ír elő ellenőrzést, más életmóddal is szorosan összefüggő betegségek esetében nem.

Persze ha az a célja a Fidesznek, hogy a cukorbetegek már ne terheljék a nyugdíjkasszát, akkor a döntésük eléri a célt, azonban akkor ezt kell az érintettek szemébe mondani. Már ha van merszük felvállalni az újabb nemzetrombolást.

Nemény András,
országgyűlési képviselő