mszp.hu | Belföld | Európai Unió
2019. március 26. 17:24

A Fidesznek nem számít a néppárti felfüggesztés: tovább bontja a jogállamot

A szocialisták képviselői szerint Magyarország jövője a tét a májusi választáson, amelyre a Fidesz úgy készül, hogy tovább rombolja a jogállamot, most a képviselők ellenőrzési jogát akarják korlátozni.
„Aki szereti a hazáját, az most az Európai Unióban akarja tartani Magyarországot, éppen az orbáni politika ellenében.” – mondta Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője. Ujhelyi szerint május 26-án Magyarország és Európa sorsáról döntenek majd a választók. Úgy gondolja, hogy a Fidesz a néppárti tagságának felfüggesztése után már nem tudja Magyarország érdekeit képviselni, és ahhoz, hogy hazánkat az unióban tartsuk, arra van szükség, hogy Orbán Viktor kisebbségbe szoruljon a választáson. Ennek érdekében hozta létre az MSZP és a Párbeszéd az egyetlen Európa-párti közös listát.
 
Az EP-képviselő elmondta, hogy a szövetségük azért dolgozik, hogy az unió most már az emberek hétköznapjaiba fektessen be. Céljuk az európai színvonalú egészségügy és oktatás elérése, az európai minimálbér és minimálnyugdíj szabályok megteremtése, és az európai szociális bérlakás-építési program megvalósítása. 
 
Ujhelyi emlékeztetett, hogy rengeteg pénzt kapott az uniótól Magyarország, de most az a kérdés, hogy ez a támogatás folytatódik-e? „Választani kell Orbánisztán és Európa között.”
 
Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint a Fidesz még mindig nem érti, hogy miért indítottak ellene eljárást az európai intézmények, és miért függesztette fel a tagságát a saját pártcsaládja. Ugyanis ha értené, akkor nem lett volna botrány az Igazságügy bizottság mai ülésén, ahol az Állami Számvevőszék elnökének kérésére került napirendre a képviselők ellenőrzési jogának korlátozása. Úgy véli, hogy a fideszes politikusok nem értik vagy nem érdekli őket, hogy a demokrácia leépítésével a magyarok jólétét és biztonságát veszélyeztetik.
 
A szocialista politikus felszólította Trócsányi László igazságügyi minisztert, aki egyben a Fidesz EP-listavezetője is, hogy azonnal lépjen közbe az ügyben, és tegyen tanúbizonyságot arról, hogy nem a Fidesz pártrabszolgája.
 

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21

Kapcsolódó párttagok