2011. július 22. 09:54

A Fidesznek semmi sem szent?

Egy hírforrás arról tájékoztatta tegnap este a közvéleményt, hogy a védelmi időszak alatt is közölhetik a munkáltatók a jövőben a 3 évnél fiatalabb gyermeket nevelő szülőkkel, hogy nem kívánják őket tovább foglalkoztatni. Mindezt szerintük a Munka Törvénykönyve tervezett módosításából derül ki. Tetézi a Fidesz aljasságát, hogy leírtak szerint a felmentési idő már a védelmi idő lejártának napján kezdődik, nem pedig az azt követő 15., illetve 30. naptól. Sőt, megszűnik a nyugdíj előtt állók védettsége is, mivel az öregségi nyugdíjkorhatár előtt 5 éven belül is bárkit el lehet majd küldeni rendes felmondással is.

A Fidesz eddig is gátlástalanul viselkedett a magyar munkavállalókkal. Először elvette tőlük a jogot, hogy indoklással lehessen csak felmondani nekik. Majd megzsarolta őket és elrabolta magán-nyugdíjpénztári megtakarításaikat. Aztán - bár az összes szakember, az ellenzék, a civil és szakmai szervezetek tiltakoztak, mégis - bevezette rendszerváltás óta eltelt időszak legigazságtalanabb adórendszerét, amiről előre tudták, hogy a lakosság 80 százalékától elvett pénzből teszi még gazdagabbá a tehetősebb 20 százalékot. Majd tovább léptek és elvették az emberektől a sztrájk jogát, végletesen megnehezítették a népszavazás lehetőségét, átvették a média felett a hatalmat, nehogy a kisemmizett emberek tiltakozhassanak.

Aztán felbátorodtak, és még többet vettek el az emberektől. Elvették a szerzett jogaikat a korkedvezményes és korengedményes nyugdíjasoknak, és a rokkantnyugdíjasok jogosultságát is elveszik. A dolgozó emberek még reménykedtek, hogy ez a fideszes rablóhadjárat csak a ”kiváltságosakat” érinti majd. Tévedtek.

A Fidesz tervezete szerint azt a még meglévő családvédelmi jogot akarja megváltoztatni, miszerint a munkáltató csak rendkívüli felmondással szüntetheti meg a munkaviszonyukat egyebek között azoknak, akik táppénzen vannak, várandósok, lombikbébi programban vesznek részt, gyesen, gyeden vannak, illetve dolgoznak, de a legkisebb gyermekük még nem érte el a 3 éves kort. Ezt a védőhálót akarja a Fidesz elvenni. Ez a Fidesz családbarát politikája.

Az idősekkel sem bánik másként a Fidesz. Az előterjesztés szerint kikerülne a Munka Törvénykönyvéből az a rendelkezés is, hogy csak különösen indokolt esetben lehetne rendes felmondással felmenteni azokat a munkavállalókat, akiknek kevesebb, mint 5 évük van hátra az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig.

Amennyiben a hírek igazak - és az eddigi fideszes szemlélettől nem áll távol ez a tervezet -, akkor a Fidesz újabb korbácsütéssel jelzi a dolgozó embereknek, a családtervezés előtt állóknak és a tisztességgel végigdolgozott munkáséveik végén járóknak, hogy már nem kellenek, vagy ha mégis, akkor csak éhbérért, közmunkatáborokban.

Az MSZP felszólítja a Fideszt, hogy fejezze be a munkavállalók folyamatos megaláztatását, jogaik elrablását, létbiztonságuk megsemmisítését.

Gúr Nándor,
a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke,
országgyűlési képviselő