mszp.hu | Belföld, Külföld
2021. augusztus 02. 13:46

A Fidesznél azt is sikerként hirdetik, ha elbaltáznak valamit

A Fidesznél azt is sikerként hirdetik, ha elbaltáznak valamit
A mai naptól lehet hivatalosan is jelentkezni a harmadik oltásra – ezt mindenkinek, akinél igazolhatóan vagy vélelmezhetően nem alakult ki a megfelelő védettség, a leghatározottabban csak javasolni tudjuk.

Közel ötszázezer polgártársunk lehet, akik abban a súlyos tévedésben élnek, hogy védettek; eközben az állami raktárakban pedig többmillió, megfelelő minőségű, uniós engedéllyel rendelkező oltóanyag várja, hogy felhasználják.

Ezzel kapcsolatban azonban néhány nagyon fontos tényre és részletre szeretném felhívni a széles közvélemény figyelmét. Először is rendkívül undorítónak tartom, ahogy a Fidesz abból is sikerpropagandát csinál, hogy „Magyarország biztosítja először a harmadik oltást”: ez ugyanis nem igaz, ráadásul egyáltalán nem siker, éppen, hogy a kormányzat gusztustalan módon, saját zsebre nyerészkedő, erőltetett és átgondolatlan vakcina-bizniszének a következménye. Ha már így esett, legalább pofátlan sikerpropagandát ne csináljanak belőle ezek a gazemberek!

Másodrészt, rendkívül elégtelen a kormányzat teljesítménye az államközi megállapodásokat illetően: számtalan fontos ország továbbra sem fogadja el automatikusan a Magyarországon használt keleti oltásokat, így akik kénytelenek voltak ezeket beadatni maguknak, azokat most érdemben korlátozzák és jelentős kiadásokkal terhelik őket, ha külföldre akarnak utazni bármilyen okból. A kormány sikerként számolt be arról, hogy már Mongóliába, Kazahsztánba és Üzbegisztánba is utazhatunk a magyar igazolványokkal, de arról már nem adott számot a magyar polgároknak, hogy például Ausztriában miért nem fogadják el a Szputnyikot; vagy hogy Olaszországban, Portugáliában és Franciaországban miért kell a keleti vakcinásoknak kötelező tesztet végeztetniük, ha be akarnak lépni a határon. Vajon miért nem sikerült ezekkel az országokkal a magyar kormánynak megállapodnia? Utóbbi célországokba ugyanis az EU által engedélyezett oltásokkal elég az érvényes, egységes uniós igazolványt felmutatni, de a keletivel oltott magyarok már szívnak. Mindez köszönhető a Fidesz-kormány meggondolatlanságának és rendkívül gyenge érdekérvényesítő képességének. Az Európai Parlament magyar tagjaként az elmúlt napokban több uniós döntéshozó felé is kezdeményezéssel éltem, hogy azok a magyarok, akik harmadik oltásként uniós engedélyezésű oltóanyagot kapnak majd, automatikusan kerüljenek be az egységes uniós igazolvány rendszerébe – ezzel is megkönnyítve az utazási lehetőségeiket. Elvárható lenne, hogy a kormány is hasonló lépéseket tegyen a saját szintjén, de láthatóan inkább azzal vannak elfoglalva, hogy nemváltoztató műtétekről vezényeljenek hergelő kampányt.

Harmadrészt, fontos megállapítanunk, hogy az Európai Unió számos tagállama már jelentősen lehagyta Magyarországot az átoltottság, illetve az első beadott vakcinák számát illetően. A Fidesz-propaganda addig követte és fújta csak ezeket az adatokat, amíg neki kedvező volt; most, hogy Magyarország lecsúszott és lemaradt a nyájimmunitás megszerzésében, már látványosan sunyítanak. Most üt vissza az az eszement, kisebbségi komplexusból táplálkozó, örök győzelemre áhítozó őrület, ami a Fidesz felsővezetőit uralja: addig mondták, hogy nyertünk, elsők vagyunk, szőnyegre vittük a járványt, amíg már senki nem akar oltást felvenni. A raktárakban tömegével állnak a nyugati vakcinák (mert minden hazug propaganda ellenére rendben megérkeztek a tömeges szállítmányok), de a kormány elhibázott oltási stratégiája miatt az igény nullára csökkent. A nyájimmunitáshoz a szakemberek szerint még legalább másfél-kétmillió ember beoltása szükséges; az ősz és a negyedik hullám pedig itt van a nyakunkon. És mit tesz eközben a NER komplexusos, pöffeszkedő elitje? Újabb, még nagyobb jachtot vesz a közösbe. Ennyit az értékválasztásukról.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Háromszázkilencedik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő
2021. augusztus 1.

Kapcsolódó párttagok