A Fideszt nem érdekli a családok megélhetése

Kár, hogy az agrárkamara fideszes elnöke nem tagja a költségvetési bizottságnak. Két hete ugyanis már ő is azt javasolja, amit az MSZP két éve: az élelmiszerárak azonnali csökkentését. A családok megélhetését és a hazai élelmiszerfeldolgozó-ipart sújtó 27 százalékos áfa mégsem csökken.

A költségvetési bizottság mai ülésén a fideszes képviselők kivétel nélkül leszavazták azt az MSZP-s javaslatot, amely a baromfi- és sertéshúson túl a kenyér, a tejtermékek, egyes sajtok, a zöldség-gyümölcs, a tojás, és az édesvízi halak áfáját is 22%-kal csökkentené már novembertől.

A Fidesz ezzel bebizonyította, hogy nem érdekli a családok legnagyobb megélhetési problémája, az élelmiszerár-emelkedés megoldása. Bebizonyította, hogy a gazdagok medencefűtését bármekkora összegben hajlandó támogatni, de a 27%-ra emelt áfát, amely miatt a családok ma már a jövedelmük 27%-át kénytelenek élelmiszerre költeni, esze ágában sincs csökkenteni.

A Fidesz a mai döntésével nem csak a magyar családok életét keseríti tovább, hanem az élelmiszeripar 2011 óta tartó válságát mélyíti. Amely miatt ma már nincs a magyar polcokon kapuvári szalonna, nincs debreceni páros kolbász és nem lesz lassan pápai sonka sem.

Az MSZP nem áll meg, nem adja fel célját, hogy könnyítsen a legnehezebb anyagi helyzetű magyar családok megélhetésén. Az adótörvény vitájakor ismét benyújtjuk az alapvető élelmiszerek árának 22%-os csökkentését célzó javaslatunkat.

Gőgös Zoltán,
a Mezőgazdasági bizottság alelnöke