mszp.hu | Belföld
2021. március 18. 13:29

A Fideszt továbbra sem érdekli az emberek megélhetése – reagálás a kormányinfóra

Gulyás Gergelytől továbbra sem tudhattunk meg semmit arról, hogy mit tesz a kormány a bajba jutott dolgozók, családok megélhetésének biztosítása érdekében.

Erre pedig nem elfogadható magyarázat az, hogy nem akarta elvonni a reflektorfényt a pénteki miniszterelnöki bejelentéstől, mivel hosszú hónapok óta kerülik a témát.

Bezárni könnyű, azonban a jó kormányzás ott kezdődik, hogy a szigorítások mellett valódi, kézzel fogható segítséget adnak az embereknek. Az Orbán-kormánynak pedig hatalmas a lemaradása, mivel amíg a korrupcióban első helyen teljesít az egész Európai Unióban, addig a válság miatt bajba került dolgozók támogatása terén az utolsó helyen kullog. Éppen ezért sok mindent kellett volna bejelentenie Gulyás Gergelynek.

Ideje lenne az emberekről beszélni! Azokról, akik nem tudnak megélni az 50%-os bértámogatásból, azokról a munkanélküliekről, akik már semmilyen állami támogatást sem kapnak, vagy azokról a munkavállalókról, akik a tüneteiket eltitkolva dolgoznak a 60%-os táppénztől való félelmükben. Beszélni kellene arról a 120 ezer egyetemistáról, akik még mindig teljes tandíjat fizetnek, bár már harmadik féléve csak távoktatásban tudnak tanulni.

Az MSZP továbbra is azon az állásponton van, hogy ha kényszerűen zárni kell, akkor a megélhetést biztosítani képes kompenzációt kell adni az érintetteknek. Továbbá mindent meg kell tenni a családok terheinek csökkentése érdekében és a munkájukat elvesztőknek, a fizetéscsökkenést elszenvedőknek pedig azonnali segítséget kell nyújtani.

Az MSZP ezért ismételten felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul intézkedjen és hívjon le 1 milliárd eurót az uniós munkahelyvédelmi program még rendelkezésre álló összegéből a magyar dolgozók és a munkahelyek védelmében és biztosítsa a 80%-os bértámogatást! Emellett 100%-os táppénzt kell biztosítani mindenkinek, aki a koronavírus miatt megfertőződik vagy karanténba kerül. Továbbá követeljük, hogy az álláskeresési támogatást 9 hónapon át folyósítsák, amelynek nettó összege nem lehet alacsonyabb, mint 100 ezer forint. Mindezek mellett pedig továbbra is azt javasoljuk, hogy a kormány csökkentse a felére az egyetemisták tandíját a tavaszi félévben.

MSZP