mszp.hu | Belföld
2020. június 16. 14:24

A finanszírozó magyar családok is részesüljenek az üdülésfejlesztő programból!

A finanszírozó magyar családok is részesüljenek az üdülésfejlesztő programból!
600 milliárd forintot kapnak a következő években a kormányközeli haverok a szállodabizniszben, az MSZP törvényjavaslatot nyújtott be, hogy a támogatások feléből, egy üdültetési program keretében, a magyar családoknak is segítsenek – mondta Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója hétfő este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„Mi azt javasoljuk, hogy a vissza nem térítendő támogatás (azaz ajándék, ami mindnyájunk pénzéből van összeadva) felét vendégéjszakaként adják vissza az államnak, és ebből egy üdültetési program alakulna” – ismertette a Tóth Bertalan, pártelnökkel közösen beadott javaslat lényegét Molnár Zsolt. Elmondta, az elképzelés szerint a 2022-es kormányváltás után az akkori, családokkal foglalkozó minisztérium fogja pályáztatni az üdültetést valamennyi magyar ember számára, de elsősorban azokat részesítenék előnyben, akik szociálisan leginkább jogosultak a támogatásra.

„A törvényjavaslat kötelezné a szállásadókat, hogy a közpénzből kapott támogatás felét osszák el vendégéjszakákra, majd15 éves ciklusban töltsék meg magyar jelentkezőkkel a szálláshelyeket, amihez 10%-os önrészt javasolunk nyílt pályázati formában” – jelentette be.

Elmondta, az MSZP által látott prognózisok milyen lehetőségeket mutatnak a turizmus jövőjére nézve és miben különbözik ez a Fidesz jóslataitól: „Ez az év nem lesz a nemzetközi turizmus éve, valamikor jövő nyáron van esély arra, hogy lassan visszaáll (…), de abból kell kiindulnunk, hogy így marad a járványhelyzet.

Beszéltünk már arról, hogy augusztus 20-án minden idők legnagyobb tűzijátéka lesz: nagyon bízom benne, hogy szóltak a járványnak, hogy ne akarjon fertőzni, hogy augusztus 15-e után már nyugodtan lehetnek az emberek egymástól 10 centire is… Szóval, valami nincs itt rendben a prognózisokkal, túl optimisták, de induljunk ki abból, hogy 2-3 év alatt helyreáll a turizmus. Ennek fényében pedig egyáltalán nem bánjuk, ha a teljes ellenzék támogatja a kezdeményezésünket és még a jelenlegi kormánypártok is megszavazzák!”

Kérdésre, hogy nem túl baloldali-e a kezdeményezés, a szocialista politikus hangsúlyozta, „Ha már ezt az ágazatot támogatják – és lehetne itt komoly vitát folytatni, hogy melyik ágazatot milyen ütemben kellene – akkor mi azt mondjuk, hogy a belföldi turizmusra koncentráljunk, és legyen ennek egy szociális része. Van ennek egy erős baloldali vívmánya – hozzáteszem, hogy az igazságosság nem feltétlenül csak egy baloldali érték –, de bízunk benne, hogy ellenzéki oldalon és máshol az emberek meggyőződnek arról, hogy ez egy méltányos dolog.

Ha már elköltik ezeket az adóforintokat, akkor az legyen igazságos és segítse a családokat és a belföldi turizmust. A javaslatunk szociálisan érzékeny, hiszen egy ilyen társadalmi helyzetben annak is kell lenni. Ha már az adóforintjaink elgurulnak, akkor egy jelentős részük guruljon jó helyre!” – fogalmazta meg az MSZP álláspontját Molnár Zsolt.

Végezetül a képviselő kifejezte részvétét és reagált a kórházakból kitett, otthoni ápolásban elhunyt számos beteg esetére is. „A Magyar Szocialista Párt elkötelezett abban, hogy az egészségüggyel kapcsolatosan minden visszaélést és szakmai mulasztást nyilvánosságra hozzon. Ezért dolgozunk, ezért dolgozott Korózs Lajos is; azt természetesen önkritikusan el kell mondani, hogy a szocialista párt, és viszonylag sokan talán könnyedén adtak teljes hitelt ennek a történetnek, de a legfontosabb kérdés, hogy tartalmilag igaz-e.

Olyan információk jönnek vissza, hogy haltak meg emberek, történtek ilyenek, tehát a dolog tartalmi vizsgálata fontosabb annál, hogy valakinek pontosan milyen státusza van, hogy mentős volt-e, kisegítő, vagy épp feketén volt dolgoztatva. Természetesen, még gondosabban, még óvatosabban kell mindenkinek eljárnia, közte a szocialista pártnak is, de a tanulság az, hogy ha ilyen elemi erővel jön a kormányzati média, akkor nagyon kellett, hogy fájjon egyáltalán a témafelvetés.

Önmagában az, ami az egészségügyben zajlott, az egészen biztos, hogy nagyon fáj a kormányoldalnak – talán ezért is vannak komoly átszervezések ezen a területen”.

Kapcsolódó párttagok