mszp.hu | Belföld
2019. szeptember 30. 21:46

A finn miniszterelnökkel találkozott Karácsony Gergely az MSZP szervezésében

A finn miniszterelnökkel találkozott Karácsony Gergely az MSZP szervezésében
Fogadta Karácsony Gergelyt, Budapest ellenzéki főpolgármester-jelöltjét Antti Rinne finn miniszterelnök, Finnország budapesti nagykövetségén, hétfő délután.
A követség előtt tartott rögtönzött sajtótájékoztatót a találkozót szervező Magyar Szocialista Párt elnöke, Tóth Bertalan valamint Mesterházy Attila, az MSZP országgyűlési képviselője és Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt.
 
Mesterházy Attila elmondta, lehetőség nyílt arra, hogy informálják Magyarország jelenlegi helyzetéről a finn miniszterelnököt, aki egyben az EU soros elnöki tisztjét is betölti. 
 
Az MSZP elnöke, Tóth Bertalan, mint az MSZP testvérpártjának elnökét, szólította meg Rinnét.  Elmondta, a finn szociáldemokraták és az MSZP mindketten tagjai az Európai Szocialisták Pártjának és régóta ápolnak szoros kapcsolatot egymással.
 
„A találkozó célja az volt, hogy ellenzéki pártvezetőként a testvérpártunk elnökének, aki egyben a finn miniszterelnök, bemutassam Karácsony Gergelyt, Budapest főpolgármester-jelöltjét, aki szimbolizálja azt az ellenzéki szövetséget, amit létrehoztunk az önkormányzati választásra.” Hozzátette, pártja nagyon sokat dolgozott azért, hogy ez a szövetség létrejöjjön, és hogy a fővárosban és az ország más településein is leváltsák a „Fidesz kiskirályait,” valamint megteremtsék a szolidáris, demokratikus és zöld városokat.
 
A fogadtatásról Tóth Bertalan elmondta, finn pártelnök kollégája sok sikert kívánt a magyar testvérpártnak a választási küzdelemhez, és nem utolsó sorban ahhoz a harchoz, amit a jogállam helyreállításáért az MSZP ma Magyarországon folytat. 
 
„Mi nagyon tiszteljük a finn demokráciát és azt az északi gazdasági és társadalmi modellt, amit Finnország is képvisel” – hangsúlyozta Karácsony Gergely. Példaként említette a finn egészségügyet és oktatást, amelyet a magyarok is nagyra becsülnek.
 
Karácsony bemutatkozása során kiemelte, hogy az ellenzéki szövetség szeretné bent tartani Magyarországot és a magyar településeket az Európai Unióban. Vázolta azt a közös javaslatukat is, miszerint „(…) az EU nyissa meg a forrásokat közvetlenül azon települések előtt, akik azokat a garanciákat, amiket az EU joggal elvár a tagállamoktól, tudják teljesíteni. Azok a városok, amelyeket az ellenzéki polgármesterek fognak igazgatni október 13-a után, többek között Budapest is, kiállják a jogállamiság próbáját.”
 
Az ellenzéki főpolgármester-jelölt elmondta, a finn miniszterelnök komolyan vette javaslatukat, és bíznak abban, hogy az EU következő költségvetési ciklusában növekedek majd azok a források, amelyek nem a kormányon keresztül, hanem közvetlenül Brüsszelből érkeznek hozzánk.