Belföld, Gazdaság, Külföld
2012. december 16. 13:40

A foglalkoztatáspolitikának a legkiszolgáltatottabbakon kell segítenie!

„Egy baloldali párt számára kötelező szemlélet, hogy foglalkoztatáspolitikai programjával célzottan segítse a legkiszolgáltatottabbakat” – fogalmazott dr. Gurmai Zita, a Magyar Szocialista Párt Nőtagozatának elnöke a párt szombati választmányi ülésén.

„A foglalkoztatáspolitika gyakran szociális kérdés is. Arról is szól, hogy valakinek megadjuk az esélyt a saját lábon állásra, vagy pedig érdemtelennek nyilvánítjuk, és lökünk rajta egyet a szakadék felé. A mai kormány a szakadék mellett döntött, hajazva a Fidesz-bázis egy részének jóléti sovinizmusára” – hangsúlyozta a MSZP-s politikus, hozzátéve, hogy a baloldali pártnak világos célokat kell megfogalmaznia a foglalkoztatáspolitikát illetően, és ezekhez a világos célokhoz kell eszközöket és forrásokat rendelni.

Gurmai Zita emlékeztetett rá, hogy egy baloldali pártnak a munka méltóságával is foglalkoznia kell, és gondoskodni arról, hogy a munkaerőpiacon mindenki tisztességes munkához, jövedelemhez, érdemeinek megfelelő előrelépéshez jusson.

A Nőtagozat elnöke kitért a nemek között tapasztalható munkaerő-piaci egyenlőtlenségekre is. „A nők sajnos még a kiszolgáltatottak között is a legkiszolgáltatottabbak. Hiába képzettek, hiába ambiciózusak jelentősen kevesebbet keresnek, mint a férfiak – különösen, ha gyermekük is van.  Széles körben diszkriminálják őket a gyermekvállalásuk miatt, az elhíresült üvegplafon pedig akadályozza őket abban, hogy érdemeiknek, munkájuknak megfelelően jussanak előre az üzleti életben és a politika világában. A jobboldal ezen a téren láthatóan nem akar lépni. Nekünk viszont – mint progresszív baloldali pártnak – nemcsak mondanivalónk, programunk is van, hogy ezen változtassunk!” – zárta hozzászólását Gurmai Zita.