Belföld | fogyasztók világnapja vitairat
2013. március 14. 10:58

A Fogyasztók Világnapjára

Az elmúlt három évben a kormány tudatosan zülleszti a fogyasztóvédelmet, és annak civil hátterét. Hazánk "unortodox gazdaságpolitikája" itt is a nemzetközi trendekkel szemben halad. Ám hiányzik a fogyasztóvédelem szakterületének érdemi kormányzati képviselete, a civil kooperáció visszás, a társadalmi szervezetek támogatása elmarad.

A modern világban a fogyasztó előtérbe kerül. A tudatos fogyasztók akadályozhatják meg az olyan társadalmi sorsokat meghatározó jelenségeket, mint a hitel-csapda. A fogyasztóvédelem ezért számunkra nemzeti ügy, amely nem látványos tűzoltásról, hanem a tűz megelőzőséről szól. Jól felkészült, tudatos fogyasztókat folyamatos - egész életpályán átívelő - képezéssel és tájékoztatással nyerhetünk.

A fogyasztóvédelem ügyét ezért kívánjuk visszahozni a felszínre: szabályozási, alternatív vitarendezési, oktatási és tájékoztatási kérdésekben jelentős, érdemi civil segítséggel. Új, naprakész és megújult szabályozási háttérrel, és a feladatot ellátni képes intézményrendszerrel, fogyasztót védő megoldásokkal. Ezért a Magyar Szocialista Párt megalkotta a Fogyasztóvédelem 2014-től érvényes programjára vonatkozó vitairatot, amelyben a fogyasztóvédelmi politikai főbb prioritásait kívánjuk kijelölni.

A fogyasztóvédelemmel kapcsolatos gondolkodás megújításáról 10 pontban fogalmaztuk meg a legfontosabb és legsürgősebb tennivalókat, mellyel a 2014-ben kormányra kerülő MSZP megkezdheti szakmai munkáját. Programjaink hatékonyságát mérni szeretnénk, ezért társadalmi párbeszédet kezdeményezünk
a vitairattal kapcsolatban. Anyagunkat folyamatosan fejleszteni kívánjuk, hogy a kormányzás kezdetére, végrehajtható programmal álljunk a startvonalnál.

Simon Gábor,
a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke