Belföld | kiskertek földtörvény
2013. február 07. 09:53

A földhasználati nyilvántartásról tényszerűen

Pósán László a Fidesz Debrecen városi elnöke a tegnapi napon az MSZP sajtótájékoztatójára reagálva a következőket nyilatkozta: „Fél-információk elferdítésével riogatnak, és rémhíreket terjesztenek, ugyanis a helyzet arról szól, hogy nem kell fizetni senkinek semmit. Nincsen büntetés, nincsenek szankciók...”

Maradjunk a tényeknél, amit egy országgyűlési képviselőnek illene ismernie.
 
1994 évi LV tv. (Földtörvény)

- 25/B. §. Az ingatlanügyi hatóság az illetékességi területéhez tartozó termőföldekről, valamint a mező– vagy erdőgazdasági művelés alatt álló belterületi földek használatáról … önálló nyilvántartást vezet.

- 25/D. §. (1) Az első fokon kérelemre indult eljárásért 6.000,- Ft összegű díjat kell fizetni.

- 25/D. §. (4) A fizetett díj a megyei kormányhivatalok saját bevételét képezi.

- 25/G. §. (5) Az ingatlanügyi hatóság … bírsággal sújtja azt a földhasználót, akit … adatközlési kötelezettségének a határidőn belül nem tesz eleget.

A földhasználatról szóló kormányrendelet (356/2007-es rendelet 296/2012.(X.17.) szabályai szerint:
 
- 2. §. (2) A földhasználati lapon kell nyilvántartani a földhasználó használatában álló, a járási földhivatal illetékességi területén lévő valamennyi termőföldet, illetőleg mező- és erdőgazdasági művelés alatt álló belterületi földet.

A mai napon ez a hatályos törvényi szabályozás, ezért kénytelen vagyok visszautasítani Pósán László városi elnök úr felületes és pökhendi válaszát, illetve félretájékoztatását.

Szathmári Károly,
városi elnök