mszp.hu | Belföld
2020. április 04. 20:03

A folyamatos ellenség-kampány helyett a védekezéssel kellene törődnie a kormánynak!

A folyamatos ellenség-kampány helyett a védekezéssel kellene törődnie a kormánynak!
Az iskolákat se akarták volna először bezárni, végül mégis felfüggesztették a tanítást.
A parlamenti munkán is látszik, hogy továbbra is javarészt kampánnyal, haveri osztogatással foglalkozik a kormány ahelyett, hogy gőzerővel dolgozna a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került emberek támogatásán – erről beszélt Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke péntek este az ATV A nap híre című műsorának vendégeként.
 
Mindenkinek állni kell a gáton, az MSZP például számos önkéntes munkát vállal az idősek megsegítésére, a gyermekeknek pedig laptopokat szállít, mondta Kunhalmi Ágnes.
 
Üdvözölte, hogy megvalósulni látszik az MSZP javaslata az egészségügyi dolgozók egyszeri támogatásáról, ám elmondta, pártja szerint a további lépéseket is meg kell tenni. „Ez az ötpontos javaslatcsomagunk egyik pontja volt, a rendőrök mintájára, akik tavaly, karácsony előtt kaptak éppen egy ugyanilyen egyszeri juttatást. Ezt természetesen a béremelésen túl kértük és sok a kérdőjel… Odaadják-e nekik most, kell-e ebből majd finanszírozni olyan kiadásokat, amiket később majd a nyakukba kapnak, és eddig csak fél siker, mert mi a szociális ágazatban dolgozóknak is kértük ugyanezt a támogatást”.
 
 
Az MSZP választmányának elnöke a bérekről is beszélt. „Továbbra is javasolja az MSZP, hogy a bérek jelentős részét vállalja át az állam, ez ugyanis egy elkerülhetetlen lépés. Már most iparágak álltak le teljesen, tömeges elbocsátási hullám van ebben a percben is. Muszáj lesz az államnak besegíteni a bérek finanszírozásába, hiszen nem lehet pénz nélkül hagyni az embereket! Azok az országok, amelyek szociáldemokrata, baloldali elemekkel kezelik a válságot és nem engedik elmerülni az embereket, hanem megfogják a kezüket, később gyorsabban és sikeresebben fognak a válságból is kilábalni” – tette hozzá.
 
Emlékeztetett, az is az MSZP javaslata, hogy 9 hónap legyen a munkanélküli segély időtartama és 100.000 forintnál ne legyen kevesebb, „és bár a miniszterelnök ettől még ódzkodik, nem fogja tudni ezeket kikerülni, hanem arra fog kényszerülni, hogy az MSZP-től és az ellenzéktől szépen lassan átvegye ezeket”. 
 
A szocialista politikus hangsúlyozta, az országban, különösen a mostani krízishelyzetben, szükség van a megfelelő egészségügyi és tájékoztatási feladatok elvégzésére is, ám pártja szerint a magyar kormány ezekben is nagyon le van maradva. „Nem szereti a kormány, ha kérdéseket tesznek fel, olyan releváns kérdéseket, amelyeknek valóban közük van a védekezéshez. Mondjuk: milyen területei eloszlásban jelennek meg a betegek, vagy vannak-e fertőzöttek az egészségügyi dolgozók között, vagy hol vannak a szállítmányok, amelyeket a portyázók hoznak befelé, miközben a nyugatról érkező segítségeket visszautasítjuk. A tesztelésnek a világon mindenhol szükségét látják, csak Magyarország nem tesztel eleget”.
 
Végezetül Kunhalmi a folyamatos határozott kiállás jelentőségéről beszélt és arról, hogy az előremutató MSZP-s javaslatok közül többet is megfogadott már a kormány. „Az iskolákat se akarták volna először bezárni, végül mégis felfüggesztették a tanítást” – emlékeztetett a folyamatos javaslattételek fontosságára.

Kapcsolódó párttagok