mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. november 03. 13:20

A forint erősítésével is STOP-ot kell mondani a rekord magas üzemanyagárakra!

A forint erősítésével is STOP-ot kell mondani a rekord magas üzemanyagárakra!
Az MSZP szerint azért nem javul a helyzet, mert a vesztüket érző fideszes kormány tagjai a gyenge forinton való nyerészkedésben érdekeltek.

A „STOP benzinár!” kampány arra is utal, hogy a „STOP Soros!”, a „STOP Karácsony!”, vagy most éppen a „STOP Márki-Zay!” lózungok helyett az emberek valódi problémáival is foglalkozhatna a kormány. Az MSZP ezért a jövedéki adó mérséklését, a forint megerősítését és a kifosztott önkormányzatok legalább részbeni kártérítését is követeli – mondta el Márton Roland, Székesfehérvár MSZP-s országgyűlési képviselőjelöltje szerda reggel a Spirit FM Aktuál című műsorában.

„Az önkormányzatok kifosztása miatt ma már a lakosok azt érzékelik, hogy a településektől nem számíthatnak elegendő segítségre. A járvány miatti válság esetében is több példa van arra, hogy az önkormányzat sokkal jobban érzékeli azokat a problémákat, azokat a beavatkozási lehetőségeket, amik jobbá tennék a településen élők életét, de ezek sok esetben a költségvetési lehetőségeik szerénysége miatt elmaradnak” – mutatott rá Márton Roland.

„A benzin esetében az 513 forintos ár majd’ 49%-a költségvetési bevétel, adó; a diesel üzemanyag esetében pedig ez az arány 45%” – emlékeztetett Márton arra, hogy az elviselhetetlen tempóban növekedő üzemanyagár oka a magas jövedéki adó, a kőolaj készletezési díj (ez szintén adó) és az Európában rekord magas 27%-os ÁFA. „A kormány árfolyam-politikája is oka az áremelkedésnek, hiszen a kőolaj azért kerül ilyen sokba Magyarországnak, mert a kormány évek óta a forint leértékelésére játszik: a 360 forintos euró is oka annak, hogy ilyen magasba szökött a kőolaj ára” – tette hozzá.

A szocialista politikus kiemelte, a kormánynak több beavatkozási lehetősége is lenne. „A forint erősítésével vagy akár az üzemanyagárakra rakódó majd’ 50%-os adóteher csökkentésével lehetne kordában tartani az üzemanyagárakat, ami nem csak a tankolásnál védené a háztartások pénztárcáját. Ez az a költség, ami minden árucsoportban berakódik az árakba, tehát a rekord magas üzemanyagot nemcsak a benzinkutaknál fizetik meg a fogyasztók, hanem akkor is, amikor élelmiszert vagy bármi más vásárolnak a boltban” – hangsúlyozta.

Végül kérdésre Márton Roland elmondta, az előválasztás során a Ráczné Földi Juditról kipattant hírek és általában a versenyhelyzet kapcsán a DK-val Székesfehérváron feszültté vált a kapcsolat, ám mostanra már rendeződni látszik az együttműködés. „Túl leszünk rajta, és nemcsak a Demokratikus Koalícióval, hanem minden más ellenzéki párttal összezárva, egységben küzdünk áprilisban azért, hogy az országban is, de itt, Székesfehérváron is változás történjen”.

Kapcsolódó párttagok