A főváros akadályozza a választáson az ellenzéket

Az MSZP szerint a Fővárosi Közgyűlés kormánypárti többsége úgy módosítja a választási plakátok kihelyezésének szabályait, hogy azzal az ellenzéket akadályozzák. Horváth Csaba, a szocialisták fővárosi frakcióvezetője beszélt erről szerdán, a közgyűlés ülésének kezdete előtt újságíróknak.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, hogy az új szabályok "tovább lejtetik a pályát a Fidesz felé". Horváth Csaba szerint ugyanis a plakátok hidakra, aluljárókba és fákra történő kihelyezésének tilalma akadályozza az ellenzék üzeneteinek célba juttatását. Ez világossá teszi, hogy a hatalom fél a leváltásától, az ellenzéki szembesítéstől - fogalmazott.

Horváth Csaba kiemelte azt is, hogy szerinte Tarlós István egy hónapja akadályozza az ételosztást, mivel az "zavarja a szépérzékét". A frakcióvezető szerint a főpolgármester még mindig nem érti, hogy ezek az ételosztások nem csak a hajléktalanokat segítik, személyes tapasztalata ugyanis, hogy a sorban állók több mint fele szegény budapesti lakos. Az MSZP a helyzet tisztázása érdekében azt javasolja, hogy Tarlós István február 15-éig minden budapesti kerületben jelöljön ki egy ételosztásra alkalmas területet, de ettől függetlenül is tegye általánosan lehetővé a megfelelő körülmények között zajló ételosztásokat - fejtette ki.

Az MSZP-s politikus kezdeményezte továbbá a budapesti taxisok által felvetett problémák tárgyalását is.

Tüttő Kata frakcióvezető-helyettes értetlenségét fejezte ki, amiért a városvezetés a villamosbeszerzésben elutasítja a Skoda ajánlatát egy 3 milliárd forinttal drágább konstrukcióval szemben, a cseh gyártó offshore hátterére hivatkozva. Szerinte ugyanis az államot korábban nem zavarta annak a cégnek az offshore-háttere, amelyben tavaly az állammal folytatott gázkereskedelem útján 40 milliárd forint profit keletkezett. Tüttő Kata szerint ebből az összegből háromezer lakást lehetett volna venni a fővárosban vagy egymillió diáknak és nyugdíjasnak lehetett volna ingyenes bérletet biztosítani.

A szocialista politikus kitért a kormányzati adósságátvállalásra is, amely szerinte az adóbevételek korábbi átrendezése miatt továbbra is nehéz helyzetben tartja Budapestet. Tüttő Kata szerint ugyanis a főváros a 2010-es szintű bevételek mellett nyugodtan fizetni tudná a most átvállalt adósságok terhét.