MTI/mszp.hu | Belföld
2012. november 28. 09:38

A főváros is határolódjon el a gyűlöletkeltéstől!

Az MSZP arra kéri a Fővárosi Közgyűlést, hogy a parlamenti frakciókhoz hasonlóan egységes állásfoglalásban utasítson vissza minden olyan megmozdulást, felszólalást és politikai erőt, amely etnikai, vallási vagy bármilyen más különbözőségen alapulva kelt gyűlöletet.

Horváth Csaba frakcióvezető a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, ezeket a gyűlöletkeltő megmozdulásokat, kinyilatkoztatásokat politikai haszonszerzésre, a társadalmi béke megbontására akarják felhasználni.
    
A szocialista képviselő ezt annak kapcsán mondta, hogy Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője hétfőn a parlamentben azt mondta: "pont itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára". A házbizottságban a Fidesz, a KDNP, az MSZP és az LMP is határozottan elítélte a jobbikos képviselő szavait - amely miatt számos civil szervezet is tiltakozott -, a Jobbik viszont azt hangsúlyozta, hogy elnézést kértek a szerintük félreérthető kijelentések miatt. Gyöngyösi Márton felszólalását a kormány is elítélte keddi közleményében.
    
Horváth Csaba beszélt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) busztenderéről is, amelynek eredményeként 150 új buszt állíthat forgalomba a VT-Transman jövő májustól. Szerinte a rendelkezésükre álló dokumentumok szerint alapos a gyanú, hogy a BKK úgy kezel többmilliárdos vagyont, hogy nem veszi figyelembe a főváros gazdasági érdekeit.
    
Tüttő Kata frakcióvezető-helyettes a közműadóról szólva azt mondta, ezt eredetileg a BKV finanszírozására vezették volna be, de kiderült: nem az önkormányzat, hanem a kormány szedi be, nem a BKV-ra, hanem a gazdaságpolitika "kármentésére" használják majd. Ebből is látszik, hogy "nem ez a sarc lesz a végső" az emberek számára - tette hozzá.