MTI/mszp.hu
2011. április 05. 15:30

A fővárosi vezetés leépíti az intézményeket

Horváth Csaba, az ellenzéki frakciócsoport vezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester által vezetett önkormányzat a leépítésekkel, forráselvonásokkal a legelesettebbektől, legrászorultabbaktól vesz el lehetőségeket.

A szocialista politikus példaként a gyermekvédelem területét említette, ahonnan 130 szakembert - pedagógusokat, gyermekfelügyelőket - küldenek el, továbbá egy gyermekotthont is megszüntetnek. Horváth Csaba elfogadhatatlannak mondta, hogy a városvezetés éppen a legvédtelenebbeken, a gyermekvédelmi gondoskodásban élőkön akar spórolni.

A frakcióvezető arról is beszélt, hogy a városvezetés a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központot gyakorlatilag meg akarja szüntetni. Mint mondta, "beszédes", hogy az ott dolgozó 31 munkatárs közül 17-et elbocsátanak.

Elmondta, meg kívánják szüntetni a hátrányos helyzetű cigány gyerekek üdültetését a főváros saját intézményében, a roma fiatalok tehetséggondozását, korrepetálását, ösztöndíjazását és a jogsegélyszolgálatot.

Kitért arra is, hogy az önkormányzat vezetése szűkíteni akarja a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai Pályaválasztási Tanácsadó Intézet feladatkörét, kivennék ebből többi között a pedagógus-továbbképzést.

Az ellenzéki frakcióvezető szerint jól jellemzi a városvezetés szemléletét, hogy a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésére küldött meghívó napirendi pontjai közül az első egy közterület-átnevezési előterjesztés, míg a szociális és oktatási intézményeket érintő "nagyságrendileg" fontosabb ügyeket hátrébb sorolták. Horváth Csaba úgy látja, így akarják elterelni a figyelmet a "szociális katasztrófáról".

A frakcióvezető szólt a közgyűlés elé kerülő, a fővárosi kórházak jövőjét, esetleges integrációját érintő előterjesztésről is. Utalt arra, hogy Szentes Tamás főpolgármester-helyettes a főváros egészségpolitikai bizottságának március 21-ei ülésén befogadta ugyan Havas Szófia szocialista képviselő egy módosító javaslatát, ám ez nem jelent meg a képviselőknek kiküldött anyagban.

Mint mondta, nem tudja, hogy hanyagság vagy szándékos akadályozás van-e a dologban, de reméli, hogy a módosító szerda reggelig, a közgyűlés ülésének kezdetéig előterjesztői kiegészítésként még megjelenik.