MTI | Belföld, Külföld | Hollande Párizs választás 2014 ESZP
2013. június 15. 22:33

A francia elnök sok sikert kívánt az MSZP-nek a jövő évi választásokhoz

Francois Hollande francia államfő sok sikert kívánt az MSZP-nek a jövő évi választásokhoz - mondta szombaton az MTI-nek Párizsban Mesterházy Attila pártelnök, akit hivatalában fogadott a köztársasági elnök.

Az MSZP elnöke a brüsszeli Európai Progresszív Tanulmányok Alapítványa, a baloldali Jean Jaures Alapítvány és a francia Szocialista Párt közös konferenciáján vett részt a francia fővárosban. A vitanap végén a felszólaló európai baloldali politikusokat az Elysée-palotában látta vendégül a francia elnök. A résztvevők Franciaország hagyományos dél-európai partnerországaiból érkeztek, Közép-Kelet-Európából csak az MSZP kapott meghívást. "Ez annak szólt, hogy az MSZP egy Franciaországban is erős kapcsolatokkal rendelkező, komolyan vett nemzetközi partner" - hangsúlyozta az MTI-nek Mesterházy.

"A konzervatív többségű Európai Unió nem tudta megoldani az unió előtt álló problémákat és a válságot is félrekezelte, ezért az unión belül is szükség van egy progresszív baloldali fordulatra, amely a jövő évi európai parlamenti választásokon remélhető " - idézte az MSZP elnöke Francois Hollande-ot.

A konferencián Mesterházy Attila úgy vélte, hogy a jövőben az Európai Uniónak többet kell szólnia a szolidaritásról, az igazságosságról és az esélyegyenlőségről ahhoz, hogy beváltsa azokat a reményeket, amelyeket a magyarok fűztek az uniós csatlakozáshoz. Megítélése szerint hasonlóan Európa más országaihoz, Magyarországon is egyre többen vannak az euroszkeptikusok, amelynek okát az MSZP elnöke az uniós csatlakozást követő csalódottsággal magyarázta. "A magyarok több fizetést és jobb életszínvonalat reméltek Európától, de néhány évvel a csatlakozást követően azt tapasztalták, hogy nem teljesültek az ígéretek" - mutatott rá.

A konferenciát követően a pártelnök az MTI-nek kiemelte, hogy az MSZP Európa-barát párt, ugyanakkor jogosnak tart felvetni bizonyos kritikákat az Európai Unióval kapcsolatosan. Jelezte, hogy egyetért Jacques Delors, az Európai Bizottság egykori szocialista elnökének a konferencián elhangzott véleményével a "megosztott szuverenitás" fontosságáról, mert - mint mondta - Magyarország nemzeti képviselete hatékonyabban tud megvalósulni egy erős Európán belül, ahol részt vesz a döntéshozatalban, s nemcsak elfogadja a döntéseket. Ezért van szükség Mesterházy szerint az Európán belüli együttműködés, azaz a szolidaritás megerősítésére. Ehhez pedig az MSZP elnöke szerint a garancia a jövő évi európai parlamenti választások baloldali győzelme lehet. "A gazdasági növekedés, a foglalkoztatás bővítése, a társadalmi igazságosság, a szolidaritás erősödése csak akkor képzelhető el, ha nem konzervatív többség van az Európai Unióban" - tette hozzá Mesterházy.

Az MSZP elnöke Párizsban konzultációkat folytatott az európai baloldali pártok vezetőivel, Martin Schulz-cal az Európai Parlament elnökével, valamint Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnökkel az unión belüli német-francia együttműködésről. A francia kormány nyíltan baloldali győzelmet szeretne az őszi németországi parlamenti választásokon. Az MTI kérdésére Mesterházy azt mondta, ez új lendületet adna Európának.Jacques Delors hatalmas tapsot kapott felszólalásában úgy vélte, hogy az Európai Unió nem konjunkturális, hanem strukturális válsággal küzd. Az Európai Bizottság volt elnöke nyíltan bírálta utódját, José Manuel Barrosót, és a "neoliberális" politikát. A visszavonult szocialista politikus szerint a gazdasági és szociális problémákon kívül a globalizációból táplálkozó populizmus is ellenfele az Európai Uniónak.

Martin Schulz szerint olyan Európára van szükség, amely keretet biztosít a tagállamoknak ahhoz, hogy igazságos kompromisszumot találjanak, nem pedig olyanra, amely 28 nemzeti érdeket próbál kielégíteni. Szerinte 2014 után baloldali többséggel igazságos, szociális és progresszív Európát kell teremteni, mert jelenleg politikai és demokratikus válsággal küzd. A jövő évi parlamenti választásoknak pedig nem a földrajzi határok mentén, hanem a progresszívek és a konzervatívok közti politikai harcban kell eldőlnie - hangsúlyozta az Európai Parlament elnöke, aki baloldali többség esetén az Európai Bizottság elnöki székére is esélyes lehet.