MTI
2011. június 08. 08:57

A Friedrich Ebert Alapítvány pódiumbeszélgetésén vett részt Mesterházy Attila

Az ellenzéki Német Szociáldemokrata Párthoz (SPD) közel álló Friedrich Ebert Alapítvány Magyarországgal foglalkozó pódiumbeszélgetésén vett részt kedd este Berlinben Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt elnöke.

Előadásában az MSZP elnöke párhuzamot vont az egykori Horn-kormány és az Orbán Viktor vezette jelenlegi kormány kétharmados többsége között, és úgy vélekedett, hogy a mostani kormánynak "más a felfogása" e többséggel kapcsolatosan. Mesterházy megalapozottnak nevezte, hogy a Fidesz választási győzelmét nagy várakozás előzte meg, és utalt arra, hogy a korábbi Bajnai-kormány válságkezelő programja - amelyhez szavai szerint az MSZP biztosította a parlamenti többséget - rendkívül nehéz időszakot jelentett. Mesterházy szerint a Bajnai-kormány "nemzetmentő" munkát végzett, és a fenntartható fejlődést igyekezett biztosítani.

Az MSZP elnöke úgy vélekedett, hogy a korábbi szocialista kormányok céljai helyesek voltak, de - mint fogalmazott - azok megvalósításához nem volt elég politikai erő. A pártelnök annak a nézetnek adott hangot, hogy a Fidesz - mint hangoztatta - nem rendelkezett programokkal a kormányzásra, szavai szerint a jelenlegi kormánypárt csupán "a hatalom bebetonozására" dolgozott ki terveket. Mesterházy Attila úgy vélekedett, hogy az elmúlt egy év a csalódás, a kiábrándultság éve volt. A pártelnök bírálta az Orbán-kormány gazdaság- és társadalompolitikáját, és úgy vélte, hogy a kormány nemzetközi kapcsolatrendszere az ország elszigetelődéséhez vezet. Szavai szerint az MSZP hatalomra kerülése esetén minden tekintetben "épp az ellenkezőjét" tenné.

Magyarország uniós elnökségével kapcsolatban Mesterházy Attila azt hangoztatta: "sok eredményt sikerült elérni, de még többet lehetett volna."

A pódiumbeszélgetés másik meghívott vendége, a magyar származású Paul Lendvai osztrák publicista többek között úgy vélekedett: az Orbán-kormány jó eséllyel rendelkezik ahhoz, hogy hosszú ideig legyen hatalmon. Szavai szerint ennek oka egyebek között az ellenzék, mindenekelőtt az MSZP gyengesége.