mszp.hu | Belföld
2021. november 09. 15:45

A Fudan ügye hatalompolitikáról szól

A kormány számára hatalompolitikáról szól a Fudan Egyetem ügye; az ellenzék mindenképpen megmentené a Diákvárost a magyar felsőoktatás számára – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfőn.

Azzal, hogy a még nem is létező kínai egyetem alapítványának már a főigazgatóját is kinevezte a kormány, „azt mutatják, (...) hogy ez már egy eldöntött dolog, ebből már nem lesz visszaút, még hogyha népszavazást ki is írnak” a kérdésben – mondta.

Újra hangsúlyozta az MSZP álláspontját: nem azzal van baj, ha a világ bármelyik pontjáról valamely egyetem ide akar jönni, „hanem azzal van a baj, hogy nagy árat fizetünk érte”; hogy átláthatatlan a konstrukció; hogy nem a magyar felsőoktatás általános színvonalát emeli, és hogy az elsősorban vidéki magyar fiatalok számára építendő, az egész magyar felsőoktatás ügyét szolgáló Diákváros veszélybe kerül általa.

Felvetette: a ma még ismeretlen dél-koreai egyetem idehozatalával a Fidesz „a Fudant akarja valamilyen módon a nyugat felé talán kompenzálni”.

Kormányra kerülve a demokratikus ellenzék célja, hogy a Diákváros „százszázalékos biztonsággal megépüljön”, a Fudannal kapcsolatban pedig meg kell vizsgálni, hogy a magyar emberek adóforintjaiból kell-e olyan fizetős intézményt felépíteni, amiből a magyar hallgatók és a magyar vállalkozók nem profitálnak – mondta.

„Egy biztos, hogy a Diákvárost (...) megmentenénk. Ez lenne az első és legfontosabb lépés” – jelentette ki, megjegyezve: a Diákvárosról szóló, a fővárossal kötött megállapodást a kormány szegte meg.

Kifejtette: az ellenzéknek többféle eszköze van az állandó kérdésfeltevéstől a Fővárosi Közgyűlés esetleges vétóján át a népszavazásig, habár – mutatott rá – valójában a kormányváltás lenne a legreprezentatívabb népszavazás ez ügyben is. Egy új miniszterelnöknek pedig, ha lenne lehetősége a mostani ellenzéknek a szerződésbe bepillantani, joga lehet újra megnyitni vagy újratárgyalni akár a nemzetközi szerződést.

A készülő állatvédelmi törvény témájára áttérve azt mondta: a hat ellenzéki párt véleménye egybecseng a témában, az állatvédők, az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek és az állatszerető emberek nagyon várják a törvényt, „mi is nagyon régóta kérjük”.

Elmondta: jónak tartja, hogy a tervezet az állatkínzók büntetését szigorítaná, kibővítené az érintett területeket, az elkövetők körét és a tényállást is; viszont elkésettnek tartja a törvényt és szigorú büntetést szabna az állatviadalok szervezőire és nézőire is.

„Ebben biztos, hogy kétharmados többség van az országban” – mondta.

Az ellenzéki pártok közös listájára vonatkozó kérdésre elmondta: jól haladnak, de a siker azon is múlik, „sikerül-e a vitás kérdéseket nyugvópontra helyezni”. Az MSZP döntésre hivatott testületei, az Országos Elnökség és a Választmány még nem döntött erről.

Az MSZP és a Párbeszéd szövetsége azt szeretné, ha a lista karácsonyig elkészülne, „hogy januárban már tényleg lezárjunk minden ilyen dolgot és teljes gőzerővel a kampányra fókuszáljunk”. Azt mondta: ebben optimista és lát rá esélyt.