Külföld | europol rendőrség Európai Bizottság
2013. április 17. 09:32

A függetlenség a magas színvonalú képzés garanciája

Az Európai Rendőrakadémia függetlenségének megőrzése, sőt, erősítése mellett érvelt a Cepol és az Europol összevonására vonatkozó bizottsági javaslatokkal szemben Göncz Kinga szocialista EP-képviselő, az Európai Rendőrakadémia 2011. évi mentesítéséről szóló kedd esti plenáris vitában.

"Örülök, hogy az Európai Rendőrakadémia (Cepol) 2011. évi pénzügyi gazdálkodásáról szóló jelentés is kiemeli azt, amit mindannyian tapasztalunk. A jelenlegi igazgató irányítása alatt a Cepol nem csak a korábbi problémákat szüntette meg, hanem csökkentette az igazgatási költségeket, és növelte a hatékonyságot. Emellett - és ez a legfontosabb -, folyamatosan növekszik a képzésben résztvevők száma, akik rendszeresen magasra, 90 százalékosra értékelik a képzés színvonalát. Az Európai Rendőrakadémiára jó ideje kétszeres a túljelentkezés" - fejtette ki Göncz Kinga.
 
"Ehhez képest meglepő - tette hozzá a szocialista képviselő -, hogy az Európai Bizottság költségcsökkentési javaslata a Cepol és az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) összevonását indítványozza. Egy alig egy éve készült tanulmány megállapítása szerint ez veszélyeztetné a képzés jó minőségét. Az Europol maga is túlterhelt, forrás- és helyhiánnyal küzd, nemrégiben kapott új feladatot a kiberbűnözés elleni központ felállításának kötelezettségével. Egy operatív szervezetben, amilyen az Europol, a képzés könnyen háttérbe szorulhat" - hangsúlyozta Göncz Kinga.
 
Szerinte a bizottsági javaslatban nem találni erős pénzügyi érveket az összevonás mellett, sem garanciát a képzések magas színvonalának a megőrzésére. A terv sem szervezeti, sem pénzügyi szempontból nem meggyőző.
 
"Az EU leggyengébb pontja a jogalkalmazás: nem gyengítenünk kéne azt az intézményt, a Cepolt, amelyet ennek a javítására hoztunk létre, hanem megőrizni, sőt, erősíteni a függetlenségét" - szögezte le felszólalásában Göncz Kinga.