mszp.hu | Belföld
2022. szeptember 09. 15:34

A gáz és az áram áfáján nyerészkedik a felelőtlen kormány

A gáz és az áram áfáján nyerészkedik a felelőtlen kormány
Orbán „felelőtlen” és „tehetetlen” kormánya a rendszerváltás óta kialakult legsúlyosabb megélhetési válságba sodorta az országot, közben pedig az energiahordozók magas áfáján nyerészkedik – mondta Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese online sajtótájékoztatón csütörtökön, pártja RezsiSTOP fórumain való részvételre buzdítva mindenkit.

„24 éve nem volt ilyen magas az infláció. És mit tesznek eközben? Nyerészkednek” – jelentette ki a szocialista képviselő.

A kormány emeli a gáz és az áram árát, amin 27%-os áfa van, és az áremelés minden egyes forintjából az áfán keresztül haszna van – magyarázta.

„Megtehetnék azt, hogy ebből a haszonból az emberek megsegítése érdekében elengednek” – magyarázta, hozzátéve: nem kellene, hogy ez a magas áfa a kormányhoz vándoroljon: a pénz ott maradhatna a családoknál és segíthetné őket ebben a „brutális” inflációs helyzetben.

„Az ő kezükben van a döntés” – jelentette ki.

Rámutatott: a KSH ma közölt adatai azt mutatják, „az infláció brutálisan elszabadult”: 15,6 százalék; ezen belül az élelmiszerek ára 31%-kal növekedett, a tartós fogyasztási cikkeké 15%-kal.

„Súlyos döntéseket kellene a kormánynak is hozni, de a mai kormányinfó is megmutatta azt, hogy tehetetlenek”; az ember a boltokban a megélhetés költségeit látva „dob egy hátast” – jelentette ki a szocialisták elnökhelyettese.

Az embernek „kinyílik a bicska a zsebében, mikor azt látja, hogy csapágyasra adóztatják a magyar embereket, nyerészkednek az áfán keresztül az áram és a gáz árának brutális emelésén, és közben mit csinálnak? Vodafone-t vásárolnak!” – folytatta.

„Mit mondanának önök arról az emberről, aki, miközben a család nem tudja kifizetni a fűtésszámlát, nem tudják megvenni a gyógyszert, nem tudják kifizetni a hiteleiket, közben meg drága mobiltelefont vásárol?” – tette fel a kérdést.

„Ezt csinálja a Fidesz önökkel, velünk. De nem kellene, hogy ez így legyen!” – jelentette ki.

Mint mondta, az MSZP igazi baloldali pártként megoldásokban gondolkozik: olyan javaslatokat tesz, olyan megoldásokat fogalmaz meg, amelyek valódi segítséget nyújthatnának az embereknek.

Elindították RezsiSTOP akciójukat, országjárásra indulnak, „ahol elmondjuk, többek között, azt a javaslatunkat, hogy a gáz, az áram, a fa, a brikett áfája (...) csökkenjen 5%-ra. Nem 27; 5 százalék!” – hangsúlyozta ismét.

Elmondta: kormányon az MSZP meg tudta tenni, hogy a távhő áfáját 5%-ra csökkentette, ami akkor nagy segítség volt az embereknek.

„Ugyanezt meg tudják tenni Orbánék is, csak akarat kérdése!” – jelentette ki.

Ahhoz azonban, hogy ezt a szocialista javaslatot el tudják fogadtatni, hogy „ki tudjuk kényszeríteni a kormányból, hogy megvalósítsa, ahhoz önök is kellenek!” – folytatta.

Ezért arra invitált mindenkit: menjenek el a szocialisták hétfőn országszerte startoló RezsiSTOP fórumaira, mondják el véleményüket, javaslataikat, „meséljék el azt az élethelyzetet, amelybe ez a felelőtlen (...) és tehetetlen kormány sodorta önöket, és hallgassák meg a mi javaslatainkat”.

„Csak együtt tudunk erőt felmutatni!” – hangsúlyozta.

„Együtt tudunk erősek lenni! Az MSZP, igazi baloldali pártként, ezt kínálja önöknek! Jöjjenek, találkozzunk, fogalmazzuk meg közösen javaslatainkat!” – szólított mindenkit a részvételre.

Kapcsolódó dokumentumok

01108.pdf ( 75.18 kB )

Kapcsolódó párttagok