mszp.hu | Gazdaság
2024. március 18. 20:00

A gazdaság fejlődő pálya helyett a földbe állt Nagy Mártonék személyes konfliktusa miatt

A gazdaság fejlődő pálya helyett a földbe állt Nagy Mártonék személyes konfliktusa miatt
Vajda Zoltán az azonnali kérdések órájában szólalt fel a parlament hétfői ülésnapján. Az MSZP országgyűlési képviselője, a Költségvetési Bizottság elnöke Nagy Márton nemzetgazdasági miniszternek tette fel kérdéseit, szerinte ugyanis a ciklus feléhez közeledve érdemes számot vetni arról, hogyan áll a magyar gazdaság.

Vajda Zoltán szerint Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter titulusa helyesen inkább gazdaság-visszafejlesztési miniszter, ezt alátámasztva elmondta, 2022-ben még csak 14 százalék, 2023-ban már 17 százalék volt az infláció, ez pedig abszolút Európa rekord.  A gazdaság teljesítményét szemléltetve Vajda Zoltán folytatta: a GDP a 2022-es választásokat követően szinte azonnal stagnálni kezdett, a gazdasági teljesítmény pedig recesszióba fordult. Az ipari termelés hatalmasat csökkent, a lakossági fogyasztás bezuhant, az egész unióban már csak a bolgárok fogyasztanak kevesebbet a magyaroknál, már Románia is lehagyta hazánkat.  

Vajda Zoltán cinikusan elmondta, a magyar gazdaságot irányító kollégái Nagy Mártonnak szintén nem állnak a helyzet magaslatán.  A jegybank teljesítményét jól mutatja, hogy a forintárfolyam 370 és 400 forint között ingadozott, az utóbbi hetekben pedig szinte folyamatosan 400 Ft körül váltják az eurót. A Pénzügyminisztériumról elmondta, az teljesen elbukta az alacsony államháztartásért vívott harcot. 2023-ban már 6,5 százalékos deficitről kellett beszélni, ez azt jelenti, hogy 1200 milliárd forinttal sikerült félretervezni a költségvetést.  

A Költségvetési Bizottság elnöke szerint ezen gazdasági mutatókat tekintve nem meglepő, ha az azt irányító miniszterek egyre frusztráltabbak lesznek. Ezt a frusztrációt pedig az egymással való, nagy nyilvánosság előtti veszekedésben vezetik le. Matolcsy György úgy fogalmazott, Nagy Márton irányítja a jegybank elleni támadásokat, a jegybankból pedig a nemzetgazdasági minisztert gyakorlatilag ki kellett rugdalni. Vajda Zoltán szerint ezen politikai szereplők feladata a gazdaság fejlődő pályára állítása volna, ehelyett azonban csak a földbe állítják azt.  

A szocialista politikus felszólalása végén csupán annyit kérdezett a gazdaságért felelős miniszterektől: mikor hagyják abba a civakodást? 

Kapcsolódó párttagok