mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2021. április 20. 14:32

A gazdaság újraindításánál és a nyitásnál is a biztonság legyen az első – ingyenes koronavírustesztet mindenkinek!

A Magyar Szakszervezeti Szövetség álláspontja szerint a gazdaság újraindításának elengedhetetlen feltétele a mindenki számára ingyenesen biztosított koronavírusteszt. Az MSZP egyetért az érdekvédőkkel és már hónapok óta azt követeli, hogy a kormány biztosítson ingyenesen havonta 5 darab, otthon elvégezhető gyorstesztet mindenki számára.

Tagadhatatlan tény, hogy a tesztelés a vírus elleni védekezés egyik fontos eszköze, éppen ezért egyre több állam – például Ausztria, Németország, Svájc vagy Nagy-Britannia – biztosítja a polgárai számára a rendszeres szűrés lehetőségét, akár otthon elvégezhető gyorstesztekkel is.

A Fidesz azonban továbbra is tétlenül nézi, hogy a világ ismét elhalad mellettük. Ez pedig teljesen elfogadhatatlan, hiszen már eddig is olyan elkésett intézkedések sora kísérte végig az egész kormányzati járványkezelést, amelyeknek tragikus következményei lettek.

Az MSZP úgy gondolja, hogy nem lehet lemondani a tesztelésről és a kontaktkutatásról, ezért továbbra is követeljük, hogy a kormány kezdje meg a tömeges, önkéntes és ingyenes szűrést, és a szigorú kontaktkutatást, továbbá biztosítson ingyenesen havonta 5 darab, otthon elvégezhető gyorstesztet mindenki számára. Mindezek mellett pedig javasoljuk, hogy az iskolákban nyissanak szakképzett személyzet által működtetett tesztelőpontokat a rendszeres szűréshez.

Tudni kell, hogy ki beteg, és ki nem, mivel így rengeteg tünetmentes fertőzőt ki lehet szűrni és ezzel a járvány terjedését jelentősen vissza lehetne fogni. Azoknak pedig, akik igazoltan koronavírus-fertőzöttek, vagy karanténba kényszerülnek, biztosítani kell a fizetésük 100 százalékának megfelelő táppénzt.

MSZP

Bővebb információ: Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő