A Gazdasági bizottság előtt a letelepedési kötvények ügye

A letelepedési államkötvényre vonatkozó szabályozás különleges kötelezettségekkel és felelősséggel jár az Országgyűlés Gazdasági bizottsága számára. Különösen igaz ez a jelenlegi helyzetben, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a letelepedési államkötvények jegyzésének legnagyobb haszonhúzói a Gazdasági bizottság elnöke által javasolt, jellemzően adóparadicsomokban bejegyzett cégek, míg a Magyar Állam haszna az ügyletek kapcsán erősen kétséges.

A Gazdasági bizottság tagjai a mai napig nem rendelkeznek információval arról, hogy a testület elnöke milyen megfontolások alapján terjesztette elő az adott társaságok jóváhagyásáról szóló javaslatát. A Gazdasági bizottság tagjainak az elmúlt két évben arra sem volt alkalmuk, hogy megismerjék a letelepedési államkötvényeket lejegyző és forgalmazó gazdasági társaságok képviselőit, stratégiáját és tulajdonosait.

A fenti okok miatt, a letelepedési államkötvényre vonatkozó szabályozás gyakorlati tapasztalatainak áttekintésére 2015. február 10-én 10 órára kezdeményezem a Gazdasági bizottság összehívását.

Egyúttal azt is kezdeményezem, hogy az ülésen meghívottként vegyen részt a belügyminiszter, a nemzetgazdasági miniszter, illetve az ő képviselőik, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. elnöke, valamint a Gazdasági bizottság által 2013. január 1-je óta eltelt időszakban jóváhagyott, érintett társaságok képviselői.

Tóth Csaba
a Gazdasági bizottság alelnöke