2011. március 23. 15:18

A gazdasági kormányzás a magyar elnökség első valódi sikere

"A magyar soros elnökség egyik célkitűzése teljesülhet a holnap kezdődő Európai Tanácsülésen, ha az állam- és kormányfők megerősítik a gazdasági kormányzás európai uniós kereteinek kialakítása kapcsán létrejött pénzügyminiszteri megállapodást.

Elismerés illeti azokat a magyar szakembereket, akik elősegítették, hogy a Pénzügyminiszterek Tanácsában megegyezés született a 27 uniós tagállam között a gazdasági kormányzás megerősítéséről és a 2013-tól felálló, az euróövezet pénzügyi stabilitását szolgáló Állandó Stabilitási Mechanizmusról" - mondta Tabajdi Csaba, az MSZP EP delegációvezetője az Európai Parlament plenáris ülésén, a soron következő Európai Tanácsülés előkészítéséről rendezett vitában. Emlékezetes, hogy az európai integráció szempontjából kiemelkedő jelentőségű megállapodás a magyar soros elnökség vezetésével jött létre.

 Tabajdi Csaba úgy vélte, minden adott ahhoz, hogy a hét második felében megrendezett Európai Tanácsülésen megszülessen a végleges megállapodás az Európai Unió új gazdaságpolitikai keretrendszeréről.

 "Az Európai Unió tagállamai a közös cél és a közös haszon érdekében szuverenitásuk egy részéről lemondanak, kiterjesztik a közösségi döntéshozatalt a gazdaságpolitika egyes területeire, és az integráció új fokára lépnek. Ez Magyarország és az Európai Unió egésze számára is kedvező fejlemény, ezért üdvözlöm, és teljes mértékben támogatom" - fogalmazott a szocialista delegáció vezetője. Tabajdi ugyanakkor sürgette az Európai Parlamentet, hogy minél hamarabb állapodjon meg a szabályozás részleteiről az EU Tanácsával. "A jogalkotásban résztvevő intézményeknek gyors megállapodásra kell törekedniük, hogy a gazdasági kormányzás megújult keretrendszere már 2011-ben hatályba léphessen. A késlekedést nem engedhetjük meg magunknak, ezzel az európai gazdaságban megindult törékeny gazdasági fejlődést veszélyeztetnénk" - fogalmazott Tabajdi Csaba.

 "Orbán Viktor március 15-i beszéde ugyanakkor azt mutatja, hogy a magyar miniszterelnök sajnálatos módon nem érzi magáénak a soros elnökség sikerét. Paradox helyzetet teremtett, amikor Orbán Viktor úgy fogalmazott, nem fogad el diktátumot Brüsszeltől. Attól a Brüsszeltől, amelyet a magyar soros elnökség félévében éppen ő maga testesít meg. Jó lenne, ha Orbán Viktor végre felhagyna a kettős beszéddel és Magyarországon is európaiként viselkedne. Jó lenne, ha magáénak érezné a Brüsszelben elért sikert is" - fogalmazott a magyar szocialista képviselő.