A gazdasági növekedés és a társadalmi igazságosság kölcsönösen erősítik egymást

Van-e jelentősége a választási rendszereknek abban, hogy milyen eséllyel indulnak a női jelöltek a választásokon, és hogyan alakul a nők politikai részvétele egy adott országban? – Ezekre a kérdésekre keresték a választ a Friedrich Ebert Alapítvány rendezvényén, csütörtökön, Budapesten. Dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő megnyitó beszédében elmondta: a nemek közötti egyenlőtlenségek a társadalom legmélyén gyökereznek, és azokat a gazdasági válság, valamint az azt kezelni hivatott intézkedések csak tovább fokozták az elmúlt években.

„Az európai szocialisták hosszú ideje meg vannak arról győződve, hogy a választási rendszer kulcsfontosságú az igazságos nemi képviselet szempontjából, és arról is, hogy a női jelöltekkel szemben alkalmazott kettős mérce akkor győzhető le végleg, ha elég sok nő lesz a parlamentekben, vagyis ha a nők aránya eléri a kritikus tömeget. Nem véletlen, hogy minden lehetséges alkalommal kiállunk a paritásos kvóta, vagyis az 50-50 százalék, illetve a kötelezően alkalmazandó ’cipzár-rendszer’ mellett” – hangsúlyozta az EP-képviselő, aki szerint nem véletlen, hogy a női képviselet az európai szociáldemokrata- és zöld pártokban áll a legjobban, mert főként ezek a szervezetek alkalmazzák a pártkvótákat a nők arányos képviseletének megvalósítása érdekében.


 
Gurmai Zita szerint nemcsak a választási rendszerek okolhatóak a nők hiányáért a közéletből: a válságkezelő intézkedések is károsan hatottak a nők helyzetére, beleértve  politikai részvételüket is. Az EP-képviselő hangsúlyozta: nem elég egy szakpolitikai intézkedésnek tudományosan alátámasztottnak lennie. Megvalósításához politikai és társadalmi támogatottságra van szükség. Éppen ezért, a strukturális reformokat úgy kell végrehajtani, hogy a válság és a megszorítások miatt leginkább sújtott, legkiszolgáltatottabb társadalmi csoportok helyzete ne romoljon tovább.
 
„Egyre többen ismerik fel, hogy a megszorításokban gondolkozó gazdasági konszolidáció nem alkalmas arra, hogy ismét növekedési pályára állítsa az európai gazdaságot. ’Elérte a határait’ – ahogy José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is megfogalmazta a napokban. Ennél azonban többről van szó: a költségvetések megvágása óriási problémát okoz a közszolgáltatásokban és feszültségeket szít a társadalomban” – jegyezte meg az EP-képviselő, hozzátéve, hogy a gazdasági növekedés ösztönzése és a társadalmi igazságosságot szolgáló intézkedések – mint például a nemi kvóták – nem kizárják, hanem kölcsönösen erősítik egymást.