A gazdasági növekedés szempontjából a legbölcsebb döntést hozta meg az EP

Keddi szavazásán 315 ellenében 334 szavazattal elutasította az EP azt a Bizottsági javaslatot, amely befagyasztotta volna a szén-dioxid kibocsátási engedélyek kiadását egy időre, hogy azok árát mesterségesen magasabban tartsa.

„A növekedés, az európai ipar versenyképessége szempontjából a legbölcsebb döntést hozta meg az EP” – kommentálta a Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja (EPMSZP) a szavazás végeredményét. A szocialista képviselők szerint a magyar gazdasági szereplők számára is a legkedvezőbb döntés született.
 
A kedden az EP plenáris ülése elé került, a Bizottsági javaslatot tárgyaló Groote-jelentés célja, hogy az európai uniós kibocsátás-kereskedelmi rendszer (ETS) a káros anyagok visszaszorítására és a környezetbarát megoldások alkalmazására ösztönözzön. Már jóval a szavazás előtt hatalmas vita bontakozott ki azonban a képviselők között arról, hogy a kvóta-stop eléri-e a kívánt célt, illetve hogy feláldozza-e a növekedést és a munkahelyteremtést a zöld beruházások érdekében. A magyar szocialista képviselők azt a véleményt képviselték az előzetes vitákban, hogy a jelen gazdasági helyzetben az európai és a magyar ipar versenyképességének megőrzése elsődlegességet élvez minden más szempont előtt.
 
A kibocsátási engedélyeknek a Bizottság által javasolt időleges befagyasztása az uniós emisszió-kereskedelmi rendszer alapegysége, az európai elszámolási egység (European Unit of Account – EUA) több mint kétszeres drágulását hozhatta volna rövidtávon, amely éppen a hazai feldolgozóipart és az energiaszektort, valamint az energiaárak drágulásának kiszolgáltatott kkv-kat érintette volna hátrányosan. Ismert, hogy a magyar kormány is közel 3,5 millió EUA egység értékesítését tervezi a közeljövőben, azonban a beruházások jelenlegi szintjén az árak magasan tartásával a szén-dioxid piac mesterséges támogatása kizárólag az állami költségvetésben jelentkezik pozitívumként, míg a valódi gazdasági növekedés motorját jelentő vállalati szektort hátrányosan érintené. Éppen ezért üdvözli az MSZP EP delegációja a parlament keddi döntését, és az uniós emisszió-kereskedelmi rendszer, illetve a zöld beruházások ösztönzésének egyéb irányú, a gazdasági növekedést serkentő reformját szorgalmazza.