A gazdasági növekedést is feláldozná a kormány az elavult eszméi kedvéért

„A nők munkaerőpiaci helyzetének megerősítése elengedhetetlen a fenntartható gazdasági növekedéshez. Felmérések szerint több mint 10 százalékkal növekedne az egy főre jutó GDP, ha a nők foglalkoztatottsági szintje elérné a férfiakét. Ez jól ismert a Fidesz-kormány előtt is, mégis, az elmúlt években mindent megtettek azért, hogy Magyarországon újra az elavult, egykeresős családmodell kerüljön előtérbe – mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő a Magyar Szocialista Párt Európa-politikai tagozatának péntek délelőtti konferenciáján.

Az ország a Fidesz kormányzása alatt az unió peremére sodródott. MSZP Európa-politikai tagozata által szervezett konferencia előadói arra keresték a választ, hogy milyen következményekkel járna, ha Magyarországot teljesen kivezetné az európai országok közösségéből a Fidesz?
 
Gurmai Zita szerint a nők és férfiak egyenlő esélyei nagyban meghatározzák a gazdasági növekedést, és ez legjobban a munkaerőpiacon mérhető. „Egyszerű a képlet: az egyenlő esélyek egyenlő munkaerőpiaci esélyeket jelentenek. Ha több nő dolgozik, akkor nem veszik el az ő termelékenységük” – hangsúlyozta a szocialista politikus.
 
A nők foglalkoztatottsági helyzetét javító intézkedések közül Gurmai Zita a gyermekfelügyeleti intézmények megerősítését, kapacitásbővítését emelte ki, mivel ezek az intézmények megkönnyítik a szakmai és családi élet összeegyeztetését, ezáltal egyenlő munkaerőpiaci esélyeket biztosítanak.
 
„A válság nem kifogás és nem lehet ürügy ezen intézmények bezárására. Úgy kell ezt felfogni, mint egy hosszú távú, jól megtérülő befektetést a családokba, munkavállalókba, a közösségbe és az egész társadalomba. Ha a nők egyenlő esélyekkel indulnak az élet minden területén, az a gazdaságon túlmutató hatásokkal is jár, hiszen megerősödnek a nők által a családok, a közösségek, az egész társadalom. Emellett az európai baloldali pártcsalád tagjai határozottan kiállnak” – hangsúlyozta Gurmai Zita.