mszp.hu | Belföld
2023. augusztus 28. 15:52

A gazdasági összeomlás is eljöhet a kormány politikája miatt

A gazdasági összeomlás is eljöhet a kormány politikája miatt
Orbán Viktor célja a jövő évi EP-választásokon az erőfölény megtartása lesz, azonban szélsőjobboldali, autoriter pártok erősödése nem várható. Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának alelnöke a pénteki A nap híre című műsorban elmondta véleményét a kormányzat kommunikációjáról, a jelenlegi gazdasági helyzetről, valamint a fővárosi vízügyekről is.

Rogán Antal amellett, hogy a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter sokszor csak propagandaminiszterként van említve, hiszen ő felel jelentős részben a kormányzati kommunikáció irányvonalának meghatározásáért. Mindemellett ő a felelős Magyarország védelmi és biztonsági felkészítéséért is, ez pedig tovább árnyalja a helyzetet, hiszen furcsa, hogy nem a belügyminiszter vagy a honvédelmi miniszter feladatkörébe tartozik ez a feladat.

A Tranzit Fesztivállal kapcsolatban Harangozó Tamás elmondta, ő évekkel ezelőtt részt vett, azóta pedig jelentősen megváltozott a hazai média összetétele is, valamint a kormánypárti politikusok viselkedése, az ellenzékhez való hozzáállása is. Kiemelte, az ilyen, egyértelműen fideszes többségű vitákon is lehet intellektuális fölényt generálni az ellenzéki politikusoknak. Idén az MSZP-ből Hiller Istvánt hívták Csák Jánossal vitatkozni, azonban az utolsó pillanatban a miniszter lemondta a beszélgetést.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese emlékeztetett, több tíz vagy több száz milliárd forintból bármelyik ellenzéki párt is sikeres politikai „fesztivált” tudna csinálni. Rámutatott, többek között a helyszíneket is kisajátította a Fidesz.

Harangozó Tamás kiemelte, hogy a miniszterelnök beszédeiben mindig hazudik, csupán az alapállítása valós, azonban azt körbeszövi hazugságokkal. „Nem konzervatív, meg baloldali törésvonal van Európában. Autoriter, diktatórikus hajlamú, nárcisztikus vezető kontra demokraták törésvonal van Európában” – mutatott rá Orbán Viktor egyik állításának lényegére.

A miniszterelnök legnagyobb problémája, hogy nem akarja elfogadni, hogy hosszútávon csak a demokrácia rendszere működik, a diktatúra legfeljebb kis ideig lehet működőképes. A jövő évi EP-választásokon a miniszterelnök célja pedig az lesz, hogy fenntartsa befolyását. Továbbá, a szélsőjobboldali, autoriter pártok az Európai Parlamentben nem fognak 2024-ben „áttörni”, szögezte le a szocialista országgyűlési képviselő.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese Magyarország energetikai helyzetéről elmondta, minden környező ország az orosz-ukrán háború kitörését követő pár hónapban le tudott mondani az orosz energiáról, csak hazánk nem, így pedig érdemes átgondolni, mit is csinál rosszul a kormány ebben a kérdésben. Fontos kiemelni, hogy miközben a kormány rezsicsökkentésről beszél, a magyar lakosság gyakorlatilag belerokkan a számlák fizetésébe.

Harangozó Tamás kitért a bérek kérdésére is. Mint mondta, tavaly nyár óta a bérek nominálisan nem nőttek egy forintot sem, ellenben 25 százalékos infláció sújtotta az embereket. A reálbér csökkenés pedig 15 százalék körül van, a kiskereskedelmi forgalom pedig szintén jelentősen visszaesett, így a kormánynak semmi oka nincs a gazdasági helyzet ünneplésére. „Összeomlott az építőipar, óriási államadósság van, óriási költségvetési hiány van és mindez magával hoz egy GDP-csökkenést, gazdasági összeomlást” – foglalta össze a helyzetet Harangozó Tamás.

A solymári vízvezeték ügyéről is szó esett, mely elkészült ugyan, de nem használják, hiszen árvita alakult ki. Az MSZP frakcióvezetője elmondta, a cégeknek nem szabadna hatósági áron – a kitermelési árnál jóval alacsonyabban – kapnia a vizet, mint a lakosságnak, hiszen egy akkumulátorgyár, egy hotel vagy egy autómosó jóval nagyobb vízigénnyel és bevétellel is rendelkezik. A solymári esetben pedig Budapest csak besegített, a rá eső szakaszt maradéktalanul megcsinálta, az pedig nem számonkérhető, hogy a főváros miért nem akar más települések vízellátásáért fizetni. A szocialista országgyűlési képviselő emlékeztetett, van egy hivatal, melynek évente kellene meghatároznia a cégeknek adandó vízárat, ezt azonban 10 éve nem teszik meg. Ennek következtében pedig több tízmilliárdos veszteség érte már a fővárost. Több MSZP-s politikus is próbálkozott már megtudni a hivatalnál mi az oka a történteknek, azonban teljesen ellehetetlenítik az információk kiadását. A vízvezetékeket pedig csak úgy lehetne karbantartani, ha a főváros hozzájutna a szükséges forrásokhoz, ehhez szükséges azonban az, hogy a vállalatoktól nagyobb árak kerüljenek beszedésre.

A műsor végén a magyar vasút állapotáról is szó volt. Harangozó Tamás szerint a pályaállapotok is ellehetetlenítik a közlekedést. Az pedig az ország mentális állapotát is mutatja, hogy a kalauz egy kerekesszékes utast akar azért megbüntetni, mert nem jelezte előre utazási szándékát.

Kapcsolódó párttagok