'A gúzsba kötött önkormányzatok'

Az Országgyűlés 2000-ben a Helyi Önkormányzatok Napjává nyilvánította szeptember 30-át, annak a tiszteletére, hogy 1990-ben ezen a napon tartották az első helyhatósági választásokat Magyarországon.

Ma akár ünnepelhetnénk is, de sajnos nincs mit! A Fidesz az elmúlt három évben gyakorlatilag megszüntette az önkormányzatiságot. Előbb gazdaságilag, majd közjogilag tönkretette, kívülről - belülről kiürítette az önkormányzatokat. Az Orbán-kormány intézkedéseinek hatására az önkormányzatok gúzsba kötötten próbálnak táncolni, egyensúlyozni a lakossági igények, elvárások és a lehetőségek között.

Talán már kevesen emlékeznek arra, hogy 2009. október 10-én polgármesterek, önkormányzati képviselők tüntetésétől volt hangos a budapesti Kossuth tér. Kósa Lajos, az akkor még ellenzéki Fidesz alelnökeként azért hívta a jelenlévőket tüntetésre, hogy közösen demonstráljanak a Fidesz szerint az utóbbi 20 év legveszélyesebb költségvetése ellen, ahogyan mondták az önkormányzatokat úgymond véglegesen padlóra küldheti.

Idéznénk néhány pontot a Kósa Lajos által akkor felolvasott 12 pontból, az önkormányzatok jogairól:

„2. pont: Minden önkormányzatnak joga van az élethez, sorsáról csak lakói dönthetnek. a központi állam semelyik faluról, városról nem mondhatja meg, hogy sorvadásra, vagy halálra van ítélve.
4. pont: Minden falu, város, vagy megye a mi közös örökségünk, értékünk. Mindegyik fontos, pusztulásukkal, fogyásukkal mindnyájan kevesebben leszünk.
6. pont: Minden településnek joga van az iskolához.
10. pont: Minden önkormányzatnak joga van a vagyonához. Arra a kormány nem teheti rá a kezét, el nem vonhatja.
11. pont: Minden önkormányzatnak joga van a jövedelméhez. azt a központi állam el nem veheti, fel nem használhatja.
12. pont: Minden önkormányzatnak joga van az ellenállásra a törvényes keretek között, ha a központi állam a létét, a törvényességet, vagy az alkotmányosságot fenyegeti.”

Hatalomra kerülve a Fidesz, Kósa úr hathatós közreműködésével minden korábban az önkormányzatisággal kapcsolatban hangoztatott kinyilatkoztatásával szembe ment, az Orbán-rezsim hatalmi céljainak rendelte alá az önkormányzatiságot is.

Gyorsan túltették magukat a korábban vallott nézeteiken, és mára gyakorlatilag felszámolták az önkormányzati autonómiát.

Az elmúlt három évben véleményünk szerint csökkent az alkotmányos garancia az önkormányzati jogok védelmére, a települési öngondoskodás önállóságát jelentős mértékben  csökkenti, hogy megszűnt az önkormányzati vagyon önálló jellege és annak jelentős részét államosították.

A kétharmad által 2010 óta hozott jogszabályok üres lózunggá teszik az alaptörvény önkormányzatok működésére vonatkozó passzusát.

Kósa úr vajon emlékszik-e még az általa felolvasott 12 pontra? Vajon büszke-e arra, mint polgármester, hogy személyében az önkormányzatiság egyik sírásóját  „tisztelhetjük”?
A Fidesznek és személy szerint Kósa Lajosnak nincs mire büszkének lennie.

Az Orbán-kormány által „elrabolt” iskolák, szociális és egészségügyi intézmények egy része Hajdú-Bihar megyében is komoly, napi gondokkal küzd, a sok felelős közt elvész a feladat, folyik az egymásra mutogatás.

A közszolgáltatások színvonala megítélésünk szerint csökkent, az önkormányzati önállóság felszámolásának legnagyobb vesztesei a településeken, (első sorban a kis falvakban) élő emberek.
A járások működése a megyénkben is ezer sebből vérzik, az ügyintézés sok állampolgár számára nehezebbé, költségesebbé vált, az ügysegédi rendszer is hiányos.

A kormányhivatalok és a járási rendszer létrehozásával az önkormányzatok maradék önállóságukat is elvesztették. Megvalósulni látszik az orbáni állam mindenhatósága, végleg semmivé vált  a helyi közösségek autonómiája hazánkban.

 Ráadásul egy felülről kinevezett járási vezető vagy kormányhivatal vezető nem a lakosságtól kapja a legitimációját, nem számít neki, hogy megfeleljen a választóknak, a központi elvárások kiszolgálói, akár a helyi érdekek rovására is.

Az önkormányzatok vezetői a Fidesz kormányzat helyi gondnokai lettek, érdemi döntési kompetencia nélkül. Emlékszünk még Kósa Lajos pontjaira? Nos, elmondhatjuk, hogy a lufi kidurrant, a Fidesz az öngondoskodást, az önkormányzatiságot ellenségének tekinti, ami ellen harcolni kell.

Az elmúlt három évben az Orbán- kormány felszámolta  a rendszerváltás egyik legnagyobb vívmányát, a helyi közösségek jogát arra, hogy a saját életüket maguk irányítsák.

Az Orbán – Kósa féle önkormányzat felfogás nagyon messze van a szocialisták által képviseltektől. Az MSZP amennyiben 2014-ben kormányzati felelősséget kap, az alaptörvényben kívánja megjeleníteni , hogy az önkormányzás a település választópolgárai közösségének alapvető joga a kistelepülésen lakóktól a városiakig.

Az MSZP kormányra kerülve megteremti annak a lehetőségét, hogy az az önkormányzat, amelyik képes fenntartani az iskoláit, visszakaphassa és elláthassa az oktatási feladatokat. A szocialisták szabályozni fogják a kötelező és önként vállalt feladatok körét, megszüntetik az állam általi indokolatlan, egyoldalú vagyonelvonás lehetőségét a helyi önkormányzatoktól, a Fidesz által elvett vagyon elemeket, vagyontárgyakat visszaadják a helyi közösségnek.

A szocialisták alapvető változtatásokat valósítanának meg az önkormányzatok munkájának a finanszírozásában is. Differenciált, a feladatfinanszírozás eszközeire és önálló gazdálkodás elemeire is építő, a helyi bevétellel, a helyi igények szerinti felhasználását is lehetővé tevő szabályozásban gondolkodik az MSZP.

Megvalósítjuk, hogy az államigazgatási feladatok ellátásához szükséges költségek teljes egészében az állam finanszírozza.

Nagy Józsefné                         
Baloldali Önkormányzati Közösség megyei elnöke    
Csige Tamás
MSZP megyei közgyűlési frakciójának vezetője