2012. október 03. 16:41

A gyerekek 40 százalékát kizárnák családi kötelékekből? A válást is betiltanák majd?

„Úgy tűnik a kormánypártnak csak a papír, egy jogi forma a fontos, nem az emberek közötti összetartozás, alsóbbrendűnek nyilvánítva ezzel évtizedek óta együtt élő, érzelmileg összetartozó emberek kapcsolatát” – mondta dr. Gurmai Zita, a Magyar Szocialista Párt Nőtagozatának elnöke az új polgári törvénykönyv parlamenti vitájában elhangzottakra reagálva.

Az európai parlamenti képviselő emlékeztetett rá: ma Magyarországon a gyermekek már több mint 40 százaléka nem házasságban születik. Őket ezzel a jobboldali kormány gyakorlatilag kizárná a családi kötelékből.

Az új polgári törvénykönyv vitáján több kormánypárti képviselő életidegen, kirekesztő kijelentéseket tett. A KDNP-s Varga László szerint az élettársi kapcsolat csak „felelősséget nem vállaló emberek közössége” és nem lehet család. A KDNP pedig azt javasolja, hogy az élettársi kapcsolatot vegyék ki a családjogból és a tegyék a szerződéses jogba, mert szerintük az élettársi kapcsolat „két ember közti szerződést jelent és nem családot”. Mátrai Márta a Fidesz képviselője is hasonlókat mondott a vitában. Mátrai még a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő pároknál is kizárná, hogy más élettársakhoz hasonlóan örökölhessenek.
 
„Voltak történelmi korok, amelyek ennél is merevebben szabályozták az emberek életét. De miért akar a Fidesz ebbe az irányba visszafordulni? Volt, amikor végletesen elromlott kapcsolatokat sem engedték válással rendezni. Talán a válást is betiltja majd a Fideszt, mert egyesek erkölcstelennek tartják? Nagyon rossz, ha konokul, merev formákhoz akarják igazítani az emberek életét. Az érzelmeken, összetartozáson alapuló kapcsolatokat pedig ne akarják a kormánypártok leminősíteni” – hangsúlyozta Gurmai Zita.