A gyermek nem eladó!

Gyermekem általános iskolájában nemrégiben cukros-üdítő és csokoládé automatákat helyeztek ki. Tájékozódásomra az illetékes szerv vezetője ezt azzal indokolta, hogy az automata az oktatási időn kívüli hasznosításhoz kapcsolódik.

Az ügy különös pikantériája, hogy az automata eltakarja az Európai Iskolagyümölcs Program népszerűsítő plakátját, amivel e program pályázati kiírását is megsérti az intézmény. Kiderült, számos iskolában történt hasonló eset.

Magyarország Alaptörvénye XX. cikke kimondja az egészséghez való jog védelmét, XVI. cikke pedig a gyermek védelemhez és gondoskodáshoz való jogát. Az oktatási intézményekben elhelyezett, egészségtelen ételt és italt tartalmazó automaták elhelyezése e két jogot sérti. A meglévő jogszabályok láthatóan nem képesek a gyakorlatban érvényt szerezni a gyermekek egészségvédelmének. Az eset újfent rávilágít az iskolai büfékben régóta tapasztalható tarthatatlan állapotokra.

Az MSZP EP-képviselőjelöltjeként vállalom, mindent meg fogok tenni a gyermekek egészséghez való jogainak európai szintű védelméért.

Az új országgyűlés pedig módosítsa az 1997. évi gyermekek védelméről szóló törvényt, hogy a közoktatási intézményekben a gyermekek egészséges táplálkozáshoz való jogai csorbítatlanul érvényesüljenek Magyarországon!
 
Kolozs András
EP-képviselőjelölt