A gyermekéhezés felszámolása az egyik legfontosabb közös nemzeti ügyünk - Országgyűlés

Gyermekéhezés, munkahelyteremtés, nemzeti tejtámogatások, káoszba torkolló útfelújítás, elégedetlen gazdák, a tiszadobi Andrássy-kastély, a Klik és a mezőhegyesi mintagazdaság. Ülésezett a parlament.

A gyermekéhezés felszámolása az egyik legfontosabb közös nemzeti ügyünk

Bangóné Borbély Ildikó felszólította a kormányt, hogy oldja meg a rászoruló gyermekek étkeztetését a téli szünidőre. Napirend előtti felszólalásában a képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy már egy hónap sincs a téli szünet kezdetéig, és a gyermekek étkezése még nem megoldott.

Elmondta, hogy ha legalább a nyári szociális étkeztetésben résztvevő 140 ezer gyermeknek biztosítanák az étkezést a 16 napos szünidőben, 985 millió 600 ezer forintba kerülne. Ha az összes gyermekvédelmi kedvezményre jogosult félmillió gyermeknek megoldaná a kormány a napi egyszeri meleg étkezést, az 3 és fél milliárd forint lenne. Ezzel szemben csak Lázár János legutóbbi tanácsadói pályázata ötmilliárd forintba került az adófizetőknek. Arra is rámutatott, hogy – a kormánypropagandával ellentétben – nem a szülők okolhatóak a gyermekéhezésért, hiszen a szegényebb sorban élőknek évek óta nem emelkedett a jövedelmük, és sokaknak az 51 ezer forintos időszakos közmunkából kell megoldani minden kiadást.

Ha Magyarország jobban teljesít, akkor miért nem emelkedik jövőre sem a családi pótlék? Miért nem emelik a rászoruló gyermekek évi kétszeri, 5800 forintos juttatását? – tette fel kérdéseit Bangóné Borbély Ildikó. Hozzátette, hogy az elmúlt hetek megmutatták: a kormánypártok, ha kell, a gyermekekért érzett felelősséget is elárulják.

Mint mondta, bebizonyosodott, hogy a kormány nem akar foglalkozni a gyermekéhezéssel, mert azt csak baloldali kampánytémának tekinti, és csak ott maradnak éhesek a gyerekek, ahol felelőtlenek a szülők.

Ehhez képest az Európai Parlament a mai ülésén napirendre veszi a gyermekéhezés kérdését, mert szerintük viszont ez az egyik legsúlyosabb probléma Európa országaiban – jelezte a politikus.

Az EP-ben arról a jelentésről fognak vitázni, amely felszólítja a tagállamokat, hogy tegyenek a gyermekszegénység felszámolásáért. Magyarországon a gyermekek 41,4 százaléka él nehéz körülmények között, ennél az uniós tagállamok közül csak Romániában és Bulgáriában rosszabb a helyzet. Ez a szám azt jelenti, hogy csaknem minden második gyermek érintett a szegénységben Magyarországon.

Lesz munkahelyteremtés az Ormánságban?

Szakács László a 2012-ben indult Ős-Dráva programról érdeklődött, értékelése szerint az egyik leghátrányosabb térségben élők nem érzékelnek semmit a 25 milliárd forintos programból. Azt kérdezte, parkolópályára került-e a program. Szóvá tette, hogy elmaradt az élelmiszeripari munkahelyteremtés, a határon átnyúló együttműködés és a turisztikai fejlesztések.

Káosz van a támogatási előlegek kifizetésénél

Gőgös Zoltán arról beszélt, hogy október közepén a terület alapú támogatások és a nemzeti tejtámogatások előlegeinek folyósítását is bejelentette a kormány, azonban szerinte ebből szinte még senki nem kapott. Azt kérdezte, mekkora összeg vár kifizetésre, egy hónap alatt ebből mennyit teljesítettek, s ki a felelős az elmaradásokért.

Káoszba torkollik az útfelújítás a fővárosi III. kerületben

Kiss László a fővárosi III. kerületi "közlekedési káoszát", a Pomázi úti felüljáró építésének elmaradását sérelmezte. Hogyan fordulhatott elő, hogy nem sikerült összehangolni a fejlesztéseket? - kérdezte.

Káosz az MVH-ban?

Legény Zsolt szerint a magyar gazdák elégedetlenek a vidékfejlesztési hivatal működésével. Állnak a kifizetések, több forrásból kizárják a valódi földműveseket - sérelmezte, hozzátéve: a hivatal elektronikus rendszere hemzseg a hibáktól. Ki a felelős mindezért? - kérdezte.

Mikor látogatható a tiszadobi Andrássy-kastély?

Tukacs István azt akarta megtudni, hogy mikor lehet majd látogatni a mintegy 1,7 milliárd forintnyi uniós forrásból, 2014 közepére felújított tiszadobi kastélyt. Hangsúlyozta, hogy az interneten található tájékoztatás szerint "bizonyos engedélyek beszerzéséig" nem látogatható az épület. Milyen engedélyeket nem sikerült beszerezni másfél év alatt - kérdezte a politikus, aki hozzátette, a "helyi népnyelv" úgy tudja a Miniszterelnökséget vezető miniszternek is volt az ügyben kellemetlen tapasztalata.

Nincs értelme a Kliknek

Kiss László felidézte, régóta vitája van a kormánnyal abban, hogy a Kliknek, mint "vízfejnek", van-e értelme. A tények azt igazolják - mondta -, hogy nincs: hatalmas adóssága a közoktatás működőképességét veszélyezteti. Szerinte a rendszerben csak a káosz nő. Számolják fel azt, és végre foglalkozzanak az oktatással! - szólított fel az képviselő.

Mi lesz a mezőhegyesi mintagazdasággal?

Gőgös Zoltán a mezőhegyesi mintagazdaság jövőjéről érdeklődött, és szóvá tette, hogy Lázár János nem ment el az előző napi demonstrációra. Hogyan képzelik a gazdaságot, terveznek-e olyan intézkedéseket, ami a mostani agrárkultúrát át tudja menteni? Milyen módon tartható meg négyszáz munkahely? - firtatta a politikus.