mszp.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld | parlament
2015. november 09. 16:39

A gyermekéhezés felszámolása közös nemzeti ügyünk - Országgyűlés

Gyermekéhezés, egészségügy, aranykalászosgazda-képesítés, a miskolciaknak tett ígéretek. Ülésezett a parlament.

Vegye napirendjére a parlament a gyermekéhezés megszüntetését!

Olyanná lesz az országunk, amilyen a benne élő gyermekeink jelene – mondta Tóbiás József hétfőn, napirend előtti felszólalásában. Pártunk elnök-frakcióvezetője arra kérte az Országgyűlést, hogy vegye napirendjére a gyermekéhezés megoldásának ügyét, azt a társadalmi minimumot, amelyből az elmúlt napokban a kormányzó pártok visszaléptek.

Ne azt nézzék, honnan jön a javaslat, hanem azt, hogy a valóságról szól: most és együtt kell tennünk azért, hogy a gyermekeink ne éhezzenek, fűtött lakásban éljenek, és ne csak az iskolai menzán kapjanak meleg ételt, hanem karácsonykor és ünnepnapokon is – mondta Tóbiás József.

Nem szabad a szegénységet elfogadva, nyugodt lelkiismerettel politizálni - különösen akkor nem, ha miniszter az illető –, mert a szegénységet meg kell szüntetni. Ezzel arra utalt a pártelnök, hogy Balog Zoltán miniszter szerint a gyermek nevelése elsősorban a szülő felelőssége.

Tóbiás József felszólította a kormányt, hogy olyan politikát folytasson, amelynek eredményeként a magyar szülők meg tudnak élni a fizetésükből, van munkájuk, és el tudják tartani a családjukat. Hátborzongatónak nevezte, hogy folyamatosan növekszik a gyermekek elszegényedése.

Az MTA adataira hivatkozva elmondta, hogy ma Magyarországon közel ötvenezer gyermek éhezik tartósan, kétszázezer pedig időszakosan kényszerül nélkülözni. A KSH adataiból pedig az látható, hogy a szegénységben élő gyerekek száma folyamatosan nőtt az elmúlt években, és ma már minden negyedik gyermek nélkülöz – mutatott rá Tóbiás József, aki azt is elmondta, hogy a kutatások szerint ez a nagycsaládosoknál 51 százalékot, míg a gyermeküket egyedül nevelőknél 31 százalékot jelent. Száz szegénységben élő ember közül 34 gyermek vagy fiatal – tette hozzá. Ennek okát az elhibázott gazdaságpolitikában és a szociális ellátórendszer szétzilált állapotában jelölte meg.

Európában azt vallják, hogy a gyermekekre vigyázni kell, a gyermek érték, és a gyermekeknek jogaik vannak, amelyek arra kötelezik a politikusokat, hogy segítsék jobbá tenni a sorsukat. A gyermekéhezés felszámolása közös nemzeti ügyünk, és nem pártpolitikai kérdés. Nem politikai csaták terepe, hanem nemzeti minimum – hangsúlyozta Tóbiás József.

Meddig lesz működőképes az egészségügy?

Gúr Nándor az egészségügyi ellátórendszer csődjeként beszélt az egri Markhot Ferenc Kórházról, kifejtve, az orvosok tömeges távozása miatt zuhan az ellátás színvonala. Hiányzik a megbecsülés és rosszak a munkakörülmények nemcsak ott, hanem más észak- kelet magyarországi kórházakban is - tette hozzá.

Azt kérdezte, meddig hagyják, hogy orvosok, ápolók elhagyják az országot.

Milyen fejlesztések várhatóak a Szent Margit Kórházban?

Kiss László Óbuda és az agglomeráció ellátásának szempontjából fontosnak nevezte a Szent Margit Kórházat, amelynek fejlesztéseit az önkormányzat is támogatja anyagilag. Az kérdezte, milyen beruházások várhatók a következő években az intézményben.

Hányan szereztek aranykalászosgazda-képesítést?

Legény Zsolt felszólalásában botrányosnak nevezte az állami földek eladását, amellyel szerinte nem a kisvállalkozásokat támogatja a kormány, hanem a saját klientúráját építi. Az ellenzéki politikus azt kérdezte, hogy pontosan hányan szereztek aranykalászosgazda-képesítést, amellyel földművesek lettek.

Hogyan nő egy ukrán határ menti falu lakossága egy év alatt a kétszeresére?

Tukacs István arra kérdezett rá: terveznek-e valamilyen lépést az ellen, hogy egyes, Ukrajnához közeli magyarországi falvakban megkétszereződött a lakosok száma, sokan a juttatásokért veszik fel a magyar állampolgárságot.

A miskolciaknak tett ígéretekről

Varga László a kormányfő áprilisi miskolci látogatásán tett vállalásokról érdeklődött, így például a Kassa és Miskolc közötti autópálya-összeköttetésről, az ipari parkról és az intermodális csomópontról. Az ellenzéki politikus egyúttal javasolta a Diósgyőri Acélművek területének barnamezős rehabilitációját.

Az állami közműszolgáltatási rendszer kialakításáról

A felszólalását a bibliai Ézsau és az egy tál lencse történetének felemlegetésével kezdő Tóth Bertalan azt mondta, hogy az MVM Partner Zrt. az olcsó ausztriai gázimporthoz kapcsolódó jogairól és akár százmilliárd forintról is lemondott a miniszterelnök baráti körébe tartozó egyik üzletember cégének javára, mindezt pár száz millió forintért cserébe. A politikus azt kérdezte, miért bízta meg a kormány azokat az embereket az állami közműszolgáltatási rendszer kialakításával, akik az állam érdekei helyett korábban is "egy offshore hátterű magáncég érdekeit juttatták érvényre".

Javuló amerikai-magyar kapcsolatok?

Mesterházy Attila a magyar-amerikai kapcsolatokat értékelte, utalva arra, hogy Colleen Bell nagykövet kritikus beszédet mondott a közelmúltban. Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszában a kapcsolatok javulásáról beszélt, utalva a biztonságpolitikai együttműködésére. Azt is mondta: a gazdasági kapcsolatok is dinamikusan fejlődnek.

Éhezők viadala - 2.

Bangóné Borbély Ildikó közös nemzeti ügyként hivatkozott a gyermekéhezés felszámolására és bírálta, hogy kormánypárti politikusok nem támogatták az erre irányuló civil kezdeményezést. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára azt felelte: az MSZP politikai kampányt, a kormány pedig a munkát folytatja. Kifejtette: közel negyed millióval csökkent a szegénységnek kitett emberek száma a kormányzati intézkedések hatására, a gyermekétkeztetésre szánt keretet pedig megduplázták a szocialista kormányokhoz képest.

Nem felejthető

Gúr Nándor arról beszélt, hogy Magyarország nemzetközi tekintélyét a kormány sárba tiporja, bármit és annak ellenkezőjét "lehazudja". Nem véletlen, hogy 600 ezer ember elhagyta az országot, a kormány elüldözte őket - mondta, és kitért a szegénység egyre nagyobb arányú növekedésére.