A gyermekéhezést is úgy számolják fel, mint a Kliket: sehogy

Hiába ígérte meg a kormány, idén sem oldja meg a rászoruló gyerekek szünidei szociális étkeztetését, azaz a kormány ugyanúgy számolja fel a gyermekéhezést is, ahogy a Klik-et: sehogy.

Az óvodai és iskolai szociális gyermekétkeztetés egész évben való biztosítására tett kormányzati ígéret idén is csak ígéret marad, mert hiába írták elő az önkormányzatoknak, hogy az év minden napján biztosítaniuk kell legalább napi egyszer a meleg ételt a mintegy 500 ezer rászoruló kiskorúnak, a települések jó részénél ehhez nincs meg az önrész.

A költségvetésben gyermekétkeztetésre rendelkezésre álló pénz idén is csak a rászorulók harmadának ellátására elég. Elfogadhatatlan, hogy az Orbán-kormány százmilliárdokat költ üresen kongó stadionokra, a korgó gyomrú gyerekek étkeztetésére viszont évek óta nem talál elég forrást a költségvetésben!

Szégyen, hogy az Orbán-kormány hatodik éve folyamatosan növeli az éhező gyerekek számát, ahelyett, hogy csökkentené. Ez a példátlan kudarc még az Európai Unió legszegényebb tagállamaiban sem fordulhat elő, Romániában és Bulgáriában is csökken az éhezők száma.

Az MSZP számára továbbra is csak egy szám elfogadható, ha éhező gyerekekről van szó: a nulla. Ezért újra az országgyűlés elé visszük azt az idei költségvetéshez benyújtott költségvetési módosító csomagot, amely elfogadása esetén kellő pénzt biztosítana a gyermekéhezés teljes felszámolásához Magyarországon.

Emellett írásbeli kérdéssel fordulunk Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy világosan lássuk, hány kivéreztetett települési önkormányzat képtelen előteremteni a szociális gyermekétkeztetéshez szükséges önrészt.

Bangóné Borbély Ildikó
a Népjóléti bizottság tagja