A gyermekek is vesztesei Orbán kormányzásának

Megdöbbentő adatok láttak napvilágot az UNICEF hazánkban készített gyerekjóléti kutatásában. A jelentés szerint Magyarországon minden második gyermek nélkülöz. Az adatok azért is megrázóak, mert a kutatás alanyai főként a középosztályból kerültek ki (a telefonos megkérdezés kizárta a telefon nélküli háztartásokat), így az igazán mélyszegénységben élők nem ronthatták a statisztikát.

Már mindenki érzi a bőrén, hogy az Orbán-kormány gazdaságpolitikája hova juttatta az országot. Pontosan tudjuk, mennyivel ér kevesebbet a pénzünk most, mint a 2010-es kormányváltás előtt. Most az UNICEF adataiból kiderült, kik a legnagyobb vesztesei az Orbán-rendszernek. Azok, akik a
legkiszolgáltatottabbak, akik a jövőt jelentenék az országnak. Lesújtó adat az is, hogy hazánkban évente 5200 öt éven aluli gyerek hal meg. Ezzel Európa sereghajtói között vagyunk.

Világosan látszik, hogy a gazdagokat támogató orbáni politika nem csak azt hagyja az út szélén, akinek nincs semmije, de a középosztályból lecsúszó családok gyermekei számára sem tudja az egészséges fejlődést biztosító minimális feltételeket megteremteni. A mélyszegénységben élőkről nem is beszélve.

Különösen fájdalmas, hogy a Fidesz-kormány nemcsak a jelent, de a jövőt is kilátástalanná tette a fiatalok számára. Aki teheti, azt itteni munkanélküliség és a megalázóan alacsony bérek miatt külföldre menekül. Nem csoda, hogy a legfrissebb adatok szerint 39 ezerrel csökkent egy év alatt az
ország lakossága (ez nagyjából Dunakeszi teljes népessége).

Az MSZP kedden bemutatott szociális programja az igazságosságon, az esélyegyenlőségen és a szolidaritáson alapuló, világos megoldásokat kínál az ország súlyos társadalmi problémáira.

az MSZP Országos Elnöksége