Belföld | családon belüli erőszak
2013. január 12. 11:03

A gyermekek kiáltanak, a kormány hallgat

Sokatmondó az a hallgatás, amit a családon belül erőszak kérdésében folytat a kormány. Jó ideje nem reagálnak sem ellenzéki kérdésekre, sem civil kezdeményezésekre, sőt ott tartunk, hogy már saját ígéreteiket sem próbálják tovább ígérni, nem hogy teljesíteni. Az MSZP azonban nem fogja levenni napirendről az ügyet.


Sajnos Varga István óta tudjuk, mennyire tartja a nőket a kormánypárt. (Ha szülnek néhány gyereket, máris meg van oldva a családon belüli erőszak.) Ám a süket hallgatás miatt még mindig nem tudjuk, hogyan állnak a családon belül erőszakot elszenvedő gyermekekhez?

Pedig a gyermekjóléti szolgálatok által nyilvántartott veszélyeztetett gyermekek száma 200.000, a becsült adatok szerint Magyarországon 1 felismert gyermekbántalmazás esetre, 25 rejtett eset jut, míg Nyugat-Európában ez az arány egy a tízhez. Évente ezres nagyságrendű azon bűnesetek száma ahol a hozzátartozók követnek el bűncselekményt kiskorúak ellen. Magyarországon évente nagyjából 30 gyermek hal meg bántalmazás vagy elhanyagolás következtében. Riasztó adatok. Főleg akkor, ha mellétesszük, hogy a bántalmazott gyermekek a lelki trauma hatására, felnőttként nagy arányban maguk is bántalmazóvá válnak.

A családon belüli erőszak büntető törvénykönyvbe való felvétele nem holmi ideológiai melldöngetés,és nem is politikai pozícióharc kérdése. Egy egészséges társadalom számára ez kiemelten fontos ügy kell legyen; a jövőért valódi felelősséget vállaló kormányzatnak ezt nem hallgatással, hanem a társadalom legszélesebb rétegeinek bevonásával, vitákkal, egyeztetésekkel kell mindaddig napirenden tartania, amíg egy össztársadalmi konszenzus – majd egy megfelelően szigorú, szakmai alapokon nyugvó törvényjavaslat – nem születik.

Felszólítjuk Balog Zoltán emberi erőforrás minisztert, hogy hallja meg végre a bántalmazott gyermekek segélykiáltását, és haladéktalanul jelölje ki az általa megígért egyeztetések folytatásának időpontját, vagy ismerje be, hogy nem kíván avagy nem tud foglalkozni a kérdéssel.

Ha lesz egyeztetés, az MSZP üdvözölni fogja, ha nem, akkor kormányra kerülésünk után körültekintően és érdemben fogjuk kezelni a problémát.

Bangóné Borbély Ildikó,
az MSZP elnökségi tagja

Kormos Kata,
az MSZP szóvivője