2011. január 18. 11:00

A gyermekeket a legmagasabb szintű védelem illeti meg

Vannak-e pontos statisztikai adataink a nemzetközi örökbefogadási esetekről, és biztosított-e az örökbefogadó szülők folyamatos szakmai támogatása, valamint az utókövetés? - kérdezte dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő az Európai Bizottságtól a hétfő esti plenáris vitán Strasbourgban. Az Európai Parlament a héten szavaz egy olyan állásfoglalásról, amely az Unión belüli nemzetközi örökbefogadáshoz való jog biztosítására kéri fel a Bizottságot.

Az Európai Parlament szerint a kiskorúak érdekeinek védelmében a szülőknek joguk van más európai tagállamból gyermeket örökbe fogadni, és ezáltal az elhagyott gyermekek sem kényszerülnének árvaházakba. Az erről szóló állásfoglalásról - a hétfői vitát követően - a Parlament szerdán szavaz.

A gyermekeket a legmagasabb közösségi szintű védelem illeti meg - hangsúlyozta hozzászólásában Gurmai Zita. Az EP nőjogi és esélyegyenlőségi bizottságának tagja szerint a helyes szakpolitikai döntéshez és az új jogszabályi környezet kialakításához megbízható adatokra valamint a tényleges gyakorlat ismeretére van szükség. Ehhez kapcsolódóan Gurmai Zita arról kérdezte az Európai Bizottság jelen lévő képviselőjét, hogy pontosan milyen statisztikai adatok állnak rendelkezésre a nemzetközi örökbefogadásokról, továbbá kik és milyen módszertan szerint gyűjtik adatokat. Az európai parlamenti képviselő a biztosok testületéhez intézett kérdésében kiért arra is, kapnak-e az örökbefogadó szülők folyamatos szakmai támogatást, illetve, hogy van-e megbízható, rendszeres utókövetést. Gurmai Zita szerint azt is fontos lenne tudni, hogy milyen jellegű problémák merülnek fel a leggyakrabban az örökbefogadást követően.

Esetenként ugyanakkor problémás nemzetközi örökbefogadási esetekről is olvashatunk. Nagyon fontos ezért, hogy a jövőbeli uniós szabályozása ne alakítson ki kedvező környezetet ezeknek a problémás eseteknek - hívta fel a figyelmet hozzászólásában az európai parlamenti képviselő, hozzátéve, hogy mind jogi, mind pedig gyakorlati szempontból külön érdemes kezelni a tagállamok közötti és a harmadik országok közreműködésével létrejövő nemzetközi örökbefogadásokat.