mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. november 20. 13:43

A Gyermekjogok Világnapján az MSZP csatlakozik a Gyermekunió kezdeményezéshez

A Gyermekjogok Világnapján az MSZP csatlakozik a Gyermekunió kezdeményezéshez
A Gyermekjogok Világnapján az MSZP csatlakozik a Gyermekunió kezdeményezéshez és országgyűlési határozati javaslatot nyújt be a magyar gyermekek érdekében.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke és Harangozó Gábor, a Szociális Demokráciáért Intézet programigazgatója, a Gyermekjogok Világnapja alkalmából ismertette a Gyermekunió kiáltványát és az MSZP csatlakozását ezen felhíváshoz.  Európa szerte egy felhívást teszünk közzé gyermekek egyenlő esélyéért!

Az Európai Progresszív Tanulmányok Alapítványával közös célunk a Gyermekunió is. Egy Európai Kiáltvány tettünk ma közzé, amiben azonnali cselekvésre szólítjuk fel Európa és a nemzeti kormányok döntéshozóit kiáltványunkban, melyhez már most is rengetegen csatlakoztak.

Kiáltványunk szerint az EU-nak fel kell nőnie polgárai elvárásaihoz és nem csak a bankuniónak, a tőkepiaci uniónak, energiauniónak és gazdasági együttműködésnek kell lennie, hanem szociális unióvá is kell válnia!

Nem szabad hagyni, hogy a helyreállítási programok ismét csak a pénzügyi-gazdasági jellegű beruházásokra koncentráljanak, míg a tehetséges fiatalok újabb generációját veszítjük el, ezzel is mélyítve, a szinte már áthidalhatatlan társadalmi szakadékot.

Gyermekeink jelentik az igazságosabb és fenntarthatóbb társadalmak kialakításának kulcsát. Egyértelműen bizonyított, hogy a boldogulási esélyek terén mutatkozó egyenlőtlenségek már az élet első éveiben kialakulnak, és generációkon keresztül erőteljesen érvényesülnek

Minden európai gyermek számára biztosítani kell a minőségi gyermekkori gondozás és oktatás lehetőségét.

Ahogyan egy társadalom a gyermekeivel bán, az megmutatja egy országnak és egy társadalomnak a minőségét. Milyen az oktatás és az oktatási rendszer előtti évek: a lakhatás, a koragyerekkori fejlesztés. A korai életszakaszban elszenvedett hátrányokat az egész életében magával hordozza egy gyermek. A születésekor meglevő hátrány megnehezíti a tanulását, majd a munkaerőpiacon is sokat szenved emiatt.

Magyarországon sok gyermek szegénységben él, generációk óta nem tudnak kitörni, bár sok erőfeszítés volt, de még sok a teendő.

2018-ban 0-3 év közötti gyermekek 83%-a nem részesült gyermekgondozási ellátásban.

A szegénység és a társadalmi kirekesztettség a gyermekek 23%-át veszélyezteti.

Aggasztó a legutóbbi KSH adat szerint, hogy növekedett az egyszülős háztartások szegénysége is.

A pandémiás helyzet miatt a leszakadás még erőteljesebben fokozódhat.

Az MSZP a saját programjával összhangban elhatározta, hogy csatlakozik a Gyermekunió kezdeményezéshez, hogy ne a születéskori hátrányok határozzák meg a gyermekek életét, hanem legyen lehetőség az előbbre lépésre, a felzárkózásra.

Az MSZP egy országgyűlési határozati javaslatot nyújt be a magyar gyermekek érdekében, amely többek között az alábbi indítványokat is tartalmazza:

 • a családi pótlék, a gyes, gyed megduplázása
   
 • anyasági támogatás 300 ezer forintra emelése
   
 • bölcsődei és óvodai nyitvatartás rugalmassá tétele és a bölcsődei díj eltörlése
   
 • ingyenes tesztelés, ingyenes védőoltások biztosítása
   
 • rászoruló gyerekek ingyenes étkeztetésének kiterjesztése
   
 • gyermekorvosi és védőnői rendszer fejlesztése

Amilyen segítséget, amilyen esélyt kapnak a ma gyerekei, olyan lesz a jövő.

Az Orbán kormány EU költségvetést veszélyeztető vétója a magyar családoknak, a magyar gyerekeknek fog károkat okozni.

Az Európai Unió és a jogállami elvárások a magyar emberek, a magyar családok jogait védi.

Meg kell szüntetni azt a gyakorlatot, hogy a minőségi szolgáltatások nagy része csak a jobb körülmények között élő gyermekek számára érhetőek el. Az Európai Unió tagországaként, Magyarországon is meg kell teremteni azt a környezetet, ahol a gyermekek a tehetségük, és szorgalmuk alapján érvényesülnek, és előrejutásukat nem az határozza meg, hogy hol születtek. Össze kell hangolni a lakhatási, szociális, gyermekjogi, és munkaügyi szabályokat-intézkedéseket a gyermekek fejlesztésével, mert csak ezek közös támogató együttműködésével lehet megtörni a generációkon át öröklődő szegénység ördögi körforgását.

Azt akarjuk elérni, hogy jöjjenek létre azok a minimum követelmények, melyeket minden tagországban teljesíteni kell. Emellett azt is el akarjuk érni, hogy ne csak az elvárásokban egyezzünk meg, hanem forrásokat is rendeljünk a feladatok mellé. A helyreállítási alap, és a most induló hétéves költségvetés kiváló lehetőséget teremt arra, hogy nekiálljunk a gyermekek esélyei közötti különbségek leküzdéséhez.

Kérjük aláírásával támogassa kezdeményezésünket itt!

https://towards-a-child-union.formstack.com/forms/call4childunion