2012. június 26. 13:00

A gyermektelen jövő elkezdődött

A család- és gyermekbarát kormányzást hirdető Fidesz eddig nemhogy baby-boom-ra okot adó társadalompolitikát nem produkált, de egyenesen az első magyar antibaby-boom előidézése felé halad. A gyermektelen jövő elkezdődött.

A gyermektelen jövő a szegényebb családok számára hátrányos egykulcsos adórendszer bevezetésével kezdődött, aztán az adójóváírás megszüntetésével és a családi pótlék folyósításának szigorításával folytatódott. (Amelynek összegét utoljára a szocialista kormány emelte.) Nem kisebb baj, hogy az Orbán-kormány a mai napig változatos eszközökkel készíti elő a kormányváltás előtt, és azóta is szajkózott céljaival ellentétes antibaby-boom-ot.

A népességfogyást gyorsító intézkedések legújabb generációja a nyers zsarolás lehet: a hírek szerint az egygyermekesek nyugdíját 25, a gyermektelenekét pedig 40 százalékkal csökkentenék akkor, amikor a 30 év alattiak fele már mai is az országból való távozáson töri a fejét.
 
Megbukott a kormány otthonteremtési programja, amely oly vonzónak bizonyult, hogy ma már egyetlen bank sem kínálja… Megbukott a szocpol 2.0, amely csak a felső középosztály cérnavékonnyá (ugyanakkor különböző kedvezményekkel igen vastaggá) tett rétegéhez tartozó családok képesek igényelni. Akik esetleg még tehetik, jövőre már csak államosított babakötvény-számlát nyithatnak, és minden fideszes ígéret ellenére a jelenlegi megtakarítások is csak az államosított számlára mehetnek.
 
Hogy akarnak baby-boom-ot a négymillió létminimum alatt élő ember országában, amikor az elmúlt két évben csak a szegénységet, a kiszámíthatatlanságot és a kilátástalanságot erősítették? Hogy akarnak biztonságos családi hátteret teremteni, amikor nemhogy a jóléttől, de még az általános létbiztonságtól is egyre távolabb kormányozzák az országot? Hogy akarnak kitörni a se munka, se otthon, se család ördögi köréből?
 
Kimutatható népességgyarapodáshoz létbiztonságra, kiszámíthatóságra és stabilitásra van szükség. Ehhez első lépésben emberhez méltó munka- és életkörülményekre, egyenlő bánásmódra, befogadó család- és társadalompolitikára lenne szükség!
 
Bangóné Borbély Ildikó
az MSZP Országos Elnökségének tagja