mszp.hu | Belföld
2024. február 23. 11:55

A gyermekvédelmi rendszert nem csak szóban, tettekben is meg kell erősíteni

A gyermekvédelmi rendszert nem csak szóban, tettekben is meg kell erősíteni
Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjúja is világossá tette, hogy a kormány csupán retorikájában gyermekvédő, az évek alatt a gyermekvédelmi rendszert annak megerősítése helyett leépítették.

A miniszterelnök teljes körű átvilágításról és ellenőrzésről beszél, miközben a gyermekjogi képviselők száma harmadával csökkent, így pedig azok a feladatok kerültek kiemelten veszélybe, melyek a személyes jelenlétet igénylik. 2022-ben még 23 fő látta el a gyermekjogi képviselői feladatokat, ezt a kormány 2023-ban 16 főre csökkentette.

Az MSZP már korábban is felhívta a figyelmet arra, hogy a lecsökkentett létszám megnövekedett terhelést és kevesebb gyermekekkel töltött időt jelent. Ez utóbbi különösen nagy probléma, hiszen a jogvédők a gyermekekkel töltött idő közben tudják igazán megismerni a gyermekek problémáit.

Ha Orbán Viktor valóban nemzeti érdekként kezelné gyermekeink védelmét, akkor fejlesztené a gyermekvédelem rendszerét és az elérhető szolgáltatásokat. 

Az MSZP szerint legalább a leépítés előtti létszámra kell visszaállítani a gyermekjogi képviselők számát, a gyermekotthonokban jelzőrendszer kiépítésére és az ott dolgozók továbbképzése van szükség. 

Itt az ideje, hogy ne a pedofilmosdatókat mentegessék, hanem a gyermekvédelmi rendszert erősítsék meg! 

Komjáthi Imre országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke

Kapcsolódó párttagok