mszp.hu | Belföld
2022. április 20. 13:17

A győztes lehetősége az elegancia, nemcsak az arrogancia

A győztes lehetősége az elegancia, nemcsak az arrogancia
A győztesek joga és kiváltsága az elegancia, a nagyvonalúság – hívta fel a figyelmet Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés szocialista frakcióvezetője szerdán a budapesti költségvetésben mutatkozó 70 milliárd forintos lyukkal kapcsolatban, melyről a kormánnyal kellene megállapodni.

„Az a baj, hogy már csak olyan pénzügyi-technikai megoldások vannak, ami amputációval jár” a főváros részéről, azaz a város már csak olyan feladatokról mondhat le, ami „fájni fog a budapestieknek” – mondta az ATV Start című műsorában.

Sem a köztisztasági feladataiból, sem a támogatási rendszereiből nem tud már elvenni a főváros, „a szociális otthonaiban nem mondhatja, hogy ezután nem ad ebédet” – fejtette ki.

Egy korrekt politikai keretrendszerben az lenne a feladat, hogy a kormány és a főváros végigveszi utóbbi összes költését, „mondja a kormány valamire azt, hogy szerinte az nem elég indokolt, kijön annak egy összege, kijön a hiány mértéke, és akkor a hiány finanszírozásáról kellene megállapodni” – mondta a szocialista politikus, hozzátéve: az ő budapesti kormánybiztossága idején, 2009-ben ilyen audit mellett állapodott meg a kormány a fővárossal.

A főváros költségvetésében a közösségi közlekedés normatívája csökkent le oly mértékben, hogy egy 70 milliárdos „lyukat” kellene Budapestnek egyéb bevételeiből kigazdálkodnia. Ha a kormány most sem engedélyezi, hogy Budapest felvegyen 30 milliárd forintnyi hitelt, „sakknyelven akkor sakk, matt” – mondta Horváth.

De „a győzteseknek az eleganciára is van lehetősége, nemcsak (...) arroganciára”, „mindig a győztes joga vagy kiváltsága az elegancia vagy a nagyvonalúság” – húzta alá.

Felhívta a figyelmet: a közösségi közlekedést nemcsak a budapestiek használják, és ha nem lenne iparűzési adó, a kormánynak évente legalább 150-160 milliárd forintot kellene adnia normatívaként a BKV finanszírozására.

Most ezt kényszerből a főváros fizeti, de ha nincs saját bevétele, akkor a kormánynak kell:

„Nem fogja a mindenkori kormány kimondani azt, hogy ezentúl a budapestiek járjanak gyalog vagy teleport-kapuval” - mondta.

Azt mondta: amikor a társadalmi és humanitárius válság mellett gazdasági válság van kialakulóban többek között az orosz-ukrán háború miatt a világban, számos ország, a választások eredményétől függetlenül, nemzeti minimumra törekszik oktatásban, egészségügyben és szociális ügyekben.

„Ezen is érdemes a kormánynak elgondolkodnia”, „merthogy emberek vannak a döntés végén, akiket nyilván a kormány is akar szolgálni, legfeljebb más koncepció alapján” – fűzte hozzá.

Kérdésre a Liget-projektről elmondta: annak nyomán a Városligetben már olyan helyen is áll épület, ahol 100 éve nem; a budapestiek sokkal jobban örültek volna, ha csak parkként, ligetként újult volna meg a Városliget.

Felvetette: az Állatkert sarkától induló rákosrendezői rész, mely voltaképpen a Városliget meghosszabbítása, alkalmas lenne több épület megvalósítására „anélkül, hogy egyetlenegy fűszálat el kellene felejtenünk a Ligetből”; Zugló polgármestereként ezért fog lobbizni.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21

Kapcsolódó párttagok