Belföld
2012. december 20. 10:00

A hajdúdorogi oktatási intézmények átadásáról

Hajdúdorog Város képviselő-testülete feltételekkel járult csak hozzá az oktatási intézményeink átadásához, s ezzel egyetemben felhatalmazták a polgármestert, hogy a feltétel teljesülésekor a szerződést aláírhatja. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) az irányába tett kötelezettségvállalást mely szerint – a Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát és a Kalkuttai Teréz Anya Általános Iskolát a jelenleg átvett formában üzemelteti legalább 5 éven keresztül – nem vállalta, így a képviselő-testület feltétele nem teljesült, így nem kerülhetett sor az aláírásra. (A feltételt egyhangúlag szavazta meg a képviselő-testület Kranyik László [Fidesz - KDNP] még külön hozzá is szólt és üdvözölte azt!) A feltétel nem teljesülése a szerződés aláírását akadályozta – azaz a testület –e nélkül nem támogatta.

2012. december 19-én ismét ülésezett Hajdúdorog Város Képviselő-testülete, ahol a képviselők nem támogatták a kiegészítés visszavonását, viszont a megye további 81 településétől eltérően a megállapodás kiegészítését a testület és a KIK is elfogadta akként, hogy a feladat ellátás során kölcsönösen együttműködik a nevezett intézményeket működtető önkormányzattal, a fenntartáshoz kapcsolódó intézkedésinek előkészítése, tervezése során a Felek előzetes egyeztetéseket folytatnak. Illetve az aláírás kapcsán a polgármester belátására bízták az ellenjegyzést, mivel más javaslat nem volt.

Ezt követően a megállapodás a módosítás átvezetésével aláírásra került, annak érdekében, hogy senki ne veszélyeztesse az oktatói-nevelői munkát a város iskoláiban. A település vezetőjeként eddig is kiemelt feladatomnak tekintettem az oktatás magas szintű megszervezését és irányítását, a jövőben ezt továbbra is szem előtt tartva, nem csak beszélek, hanem teszek is oktatási intézményeinkért, a diákok, a szülők és a pedagógusok érdekében.

A Fidesz politikai hecc kampányát pedig határozottan visszautasítom, és arra kérem a kormánypárti képviselőinket, hogy a rendszer működéséhez kapcsolódó nem tetszésüket a térség országgyűlési képviselőinek, a döntéshozók irányába juttassák el!

Csige Tamás
polgármester