mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. július 05. 12:39

A hatvanpusztai birtokról nem látszik a nyugdíjas szegénység – tisztességes időskori megélhetést, most!

1,4 millió nyugdíjasnak átlag alatti ellátásból, azaz 149 ezer forintnál kevesebből kell hónapról hónapra biztosítania a megélhetését, ami egyre nagyobb kihívást jelent nekik, mivel járandóságuknál lényegesen nagyobb mértékben emelkednek az alapvető élelmiszerek árai. Rengeteg idős kerül szegénysorba, miközben a miniszterelnök - sajtóhírek szerint - 10 milliárdos összköltségű főúri kúriát építtet magának - a nyugdíjas éveire készülve - az Orbán-család hatvanpusztai birtokán.

Orbán Viktor az elmúlt 11 évben már gondoskodott arról, hogy nyugdíjasként ne kelljen nyomorognia, mindenki másnak pedig gyakorlatilag befagyasztotta a nyugdíját azzal, hogy áttért az inflációkövető nyugdíjemelés technikájára. Ez a módszer ugyanis arról szól, hogy ha valaki nyomorultul kevés nyugdíjból él, akkor garantálják neki, hogy a jövő évben is nyomorultul kevés nyugdíjból fog élni. Ráadásul az idősek csaknem egy éven keresztül hiteleznek a kormánynak azért, mert az szándékosan alultervezi az inflációt minden évben.

A Fidesz semmit sem tesz annak érdekében, hogy a nyugdíjasok lecsúszását megállítsa, így a tétlenségével csak egy dolgot tud garantálni az időseknek: a szegénységet.

Az MSZP szerint a biztos megélhetés az idős embereknek is jár! Aki ledolgozott egy életet, idős korában nem nélkülözhet! Az MSZP "Kormányváltást, Korszakváltást" című előválasztási programjának ezért hangsúlyos eleme az időskori szegénység felszámolása és az alacsony nyugdíjak felzárkóztatása.

Az MSZP kezdeményezi, hogy a nyugdíjemelés meghatározásánál a keresetek emelkedését is vegyék figyelembe, vagyis vissza kell állítani a nyugdíjemelések svájci indexálását. Az alacsony nyugdíjak felzárkóztatása érdekében azt akarjuk, hogy egy átmeneti időre, 3 évre a nyugdíjának arányában mindenki megkapja az inflációnak megfelelő emelést, de az afeletti részt, vagyis a béremelkedés alapján járó összeget egyenlően osztanánk el a nyugdíjasok között. Így az alacsony nyugdíjak az átlagnál nagyobb mértékben növekednének. Továbbá azonos összegben kell biztosítani a 13. havi nyugdíjat is az idősek számára, valamint a nyugdíjminimum összegét fel kell emelni a minimálbér 50 százalékára.

MSZP

Bővebb információ: Korózs Lajos, a Népjóléti bizottság elnöke