mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Egészségügy Pénzügy
2020. november 06. 23:40

A haverok és az oligarcháik helyett a védekezésre költse a kormány az adóforintokat!

A haverok és az oligarcháik helyett a védekezésre költse a kormány az adóforintokat!
Nem a haverokra, hanem az egészség védelmére és a jövedelmek biztosítására kell elkölteni az adófizetők pénzét, mondta pénteki online sajtótájékoztatóján Kunhalmi Ágnes. Az MSZP társelnöke három kiemelt célt is megjelölt, amelyekre szerinte többet kellene fordítani.

Rohamosan romlik a magyar emberek helyzete, mélyül a válság, és ez elsősorban annak köszönhető, hogy a kormány nem az emberek életét javító lépésekre költi a pénzt – mutatott rá Kunhalmi Ágnes. „Magyarországon egészségügyi, gazdasági és már egyre inkább szociális válság is van. Amikor egy kormány egy ilyen helyzetben vezeti az országot, mindegyikre figyelnie kell, és mindegyikre megoldásokat, méghozzá jó megoldásokat, kell javasolnia” – hívta fel a figyelmet.

Az MSZP társelnöke emlékeztetett, pártja nem véletlenül dolgozta ki tavasszal azt az 5-pontos védelmi csomagot, amellyel egyszerre lehet hatékonyan fékezni a járványt és biztosítani az emberek megélhetését. „A kormány azonban nem szakmai döntéseket hoz. Idén áprilisban például létrehozta a gazdaságvédelmi alapot, és az volt a mondás, hogy annak összegét a magyar munkahelyek, a magyar gazdaság védelmére költik majd. Ehhez képest azt látjuk, hogy nagyon sok olyan kifizetés van, amely soha nem lesz számunkra elfogadható”.

Kunhalmi szerint várhatna például a Kósa Lajos-féle Nemzeti Korcsolyázóközpont, vagy a vadászati kiállítás, ahogyan most nem időszerű 33 milliárdot elkölteni a Nemzeti Kastélyprogramra sem. „De mondhatnánk a Moto-GP-re költött temérdek összeget is. Ha ezeket a forrásokat összeadjuk, világosan látjuk, hogy ebből lehetett volna például tesztelni, 100%-os táppénzt adni, hogy a munkavállalók ne tagadják el, hogy betegek; az álláskeresési támogatást 3-ról 9 hónapra, összegét minimum 100.000 forintra emelni, de nem ez történt. A kormány folyamatosan felesleges költésekre szánja az adóforintokat” – vonta le a következtetést.

Nehezményezte, hogy miközben a Fővárosi Önkormányzat a kerületi köztársaságpárti önkormányzatokkal összefogva megkezdte a pedagógusok és a szociális dolgozók tesztelését, a kormány folyamatosan vonja el a forrásokat az önkormányzatoktól.

„Egészen elképesztő az is, hogy miközben elmaradt az augusztus 20-i tűzijáték, a Fidesz mégis odaadta az árát a következő évire. Ezt az 1,3 milliárdot se erre költsék!” – követelte az MSZP nevében.

Hangsúlyozta, a védekezéshez szükséges pénzt már befizette a pedagógus, a bolti eladó, a pincér, a rendőr, az autószerelő, tehát ezt a pénzt most vissza kellene, hogy kapja minden adófizető. „Ezért az MSZP azt követeli, hogy a gazdaságvédelmi alapból kizárólag az alábbiakra költsön a kormány ezentúl:

• Az első és legfontosabb, a járvány elleni védekezés.

• A második a munkanélküliek, a magyar családok és az idősek helyzetét javító intézkedések.

• A harmadik, hogy a munkahelyek védelmére és megőrzésére legyen elég összeg fordítva” –

jelentette be a szocialista politikus, aki szerint a folyamatos tesztelés nagyon sok ember életét mentené meg, a 100%-os táppénz is fékezhetné a járványt, és fontos lenne a home office törvény is, amivel szintén késik a kormány.

Kunhalmi kiemelte, a munkanélküliek, a családok és az idős emberek megélhetésének biztosítása érdekében szükség van az álláskeresési járadék összegének minimum nettó 100.000 forintra emelésére, és fontos, hogy annak időtartamát 9 hónapra növeljék. „Nagyon fontos továbbá a 10 éve változatlan családi pótlék, a GYES, a GYET, az anyasági támogatás megduplázása és az otthoni gondozási díjak növelése. Idős honfitársaink védelme érdekében az alacsony nyugdíjak felzárkóztatása mindennél fontosabb, valamint a nyugdíjak igazságos kiszámítására és elosztására, a svájci indexálás újbóli bevezetésére is szükség van” – tette hozzá.

Elmondta, a harmadik cél tekintetében azon cégek segítésére van szükség, amik a járvány miatt hátrányba kerültek. „A magyar kis- és középvállalkozásokat kellene támogatni, ezért szükségesnek tartjuk továbbra is a 80%-os bértámogatást 180.000 forintos nettó összegig a munkavégzés megmaradásával 3-6 hónapra”.

Végezetül megjegyezte, ezek azok az intézkedések, amelyek az MSZP szerint valóban lassítanák a vírust és elősegítenék az emberéletek, valamint a cégek megmentését, ezért az ezekre való költést kérik elsősorban számon a kormányon.

Kapcsolódó párttagok