mszp.hu | Belföld | Európai Unió nyílt levél
2015. május 10. 11:39

A haza nem lehet Európa ellenzékében! avagy hatezerötszáznyolcvan órával Orbán tusványosi beszéde után

Miközben május 9-én az európai közösség mindegyik tagországában az Európai Unió létrejöttét ünnepelték, addig Orbán Viktor illiberális kormányfő egy konferencián arról beszélt, hogy Európa helytelenül a multikulturalizmus, a politikai korrektség, és „hasonló bűvszavak varázsában vívja vitáit”. Orbán Viktor szerint a vitáknak nagyobb a becsülete, mint a munkának, ez esetben pedig Európa lemarad, mert amíg Európa vitázik, addig a „kelet dolgozik”. Hozzátette: fel kell ismerni, hogy a kevésbé demokratikus államok valamiért sikeresebbek az utóbbi időkben. 

Legyen világos mindenki számára: ez egy virtigli populista életveszélyes világfilozófiája. 

Európa a tragikus világégések utáni időszak legmélyebb válságát éli, ez vitathatatlan. A gazdasági és szociális válság nyomán felszínre törő társadalmi feszültségekre azonban Európa szegleteiben egyelőre csak riasztóan populista válaszok születnek, ami pedig – ideje felismernünk ennek a veszélyét – újabb világégéshez is vezethet. Mi, európai szocialisták sem szeretjük olyannak az Uniót, amilyen most. De szemben az illiberális zárványok tébolyult vezéreivel, mi tudjuk, hogy az Uniónak nincsen alternatívája. Miniszterelnök úr térjen észhez: a haza nem lehet Európa ellenzékében!

A világ és benne Európa valóban messzire ható változások előtt áll. A globális társadalmi és szociális feszültségek bármikor forrásponthoz érkezhetnek; vegyük komolyan, hogy a konfliktusok bármikor végletesen kiéleződhetnek. Aki ebben a történelmi helyzetben nem Európa egysége és Európa megerősítésének pártján áll, az – túlzás nélkül – a globális káosz felé taszítja közösségünket. Ez eszement hazárdjáték. A világban zajló folyamatokat nem lehet zsebre dugott kézzel nézni és visszavágót kérni, ha vesztesen kell lejönni a pályáról. 

Európa nem tökéletes, sőt. Van dolgunk bőven. De fizikai és gazdasági védelmet csakis egy erős európai közösség jelenthet minden magyar számára. Megbűnhődte már e nép a múltat s jövendőt; tanuljunk hát belőle. 

Én továbbra is minden héten meg fogom kongatni a harangokat. Mert európai demokrataként ez a dolgom.

Ujhelyi István
az MSZP alelnöke
EP-képviselő