A házbizottság összehívását kezdeményezi az MSZP

Az MSZP kezdeményezi a házbizottság rendkívüli ülésének összehívását, mert véleményük szerint a földtörvényt és több más jogszabályt is törvénytelenül fogadtak el az Országgyűlés pénteki ülésén - mondta újságíróknak Lukács Zoltán. A párt emellett a köztársasági elnökhöz fordul az ügyben.  

Az MSZP frakcióvezető-helyettese arra reagált, hogy a kormánypárti többség a jobbikos képviselők és szakértők folyamatos kiabálása mellett döntött az új földtörvényről, a lakások bérletéről szóló és a kereskedelmi törvény módosításáról szóló előterjesztések elfogadásáról úgy, hogy az ülésteremben a hangzavar miatt szinte nyomon követhetetlen volt, miről szavaznak. A Jobbik politikusai perceken keresztül skandálták, hogy "Hazaárulók!" Az akció miatt Latorcai János levezető elnök nem az elnöki pulpitusról, hanem a szónoki emelvényről vezette az ülést.

A szocialista politikus elmondta, házbizottság ülésén azt szeretnék elérni, hogy a parlament pénteki ülésén megszavazott törvények elfogadását minősítsék érvénytelennek.

Arra is kitért, hogy az MSZP azért hagyta el az üléstermet, mert bizonyossá vált, hogy az Országgyűlés "teljes mértékben törvénytelenül ülésezik. A házszabály szerint ha az elnök kiveszi a kártyáját és elhagyja a pulpitust, akkor az Országgyűlés ülése megszakad és azt csak úgy lehet folytatni, ha újra összehívják - jelentette ki.

Bebizonyosodott, hogy a Fidesz-KDNP képtelen fenntartani a törvényes rendet az Országgyűlésben, mert áterőltettek egy olyan országgyűlési törvényt, amiről kiderült, hogy nem alkalmas a parlament működőképességének biztosítására - mondta.