A hazug és hiteltelen gazdaságpolitika ára

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor és kormánya maga ajánlotta fel a pedagógusok béremelésének elhalasztását az Európai Uniónak, csakúgy, mint a 62 évesen kötelező nyugdíjazást, illetve a hároméves bérbefagyasztást a közszférában.

Ez a felajánlás, amennyiben valóban létezik, a kormányzati gazdaságpolitika ostobaságának és csődjének beismerő vallomása. A kormány ezzel beismeri, hogy gazdaságpolitikája értelmetlen és ellehetetleníti az egyébként szükséges intézkedéseket. A felajánlás iránya is egyértelmű: miközben a jómódúaknak adott adócsökkentés megmarad, a hibák árát a gyermekeinket oktató tanárokkal, az állampolgárokat szolgáló közalkalmazottakkal és a nyugdíjasokkal fizettetik majd meg.

Külön felháborító, hogy szakértői elemzések világosan kimutatták, hogy ha legalább részben el lehetne hinni, amit a kormány gazdaságpolitika címén hirdet, akkor pusztán az ország hitelei után fizetendő kamat csökkenése elég lehetett volna a pedagógus életpályamodell béremelésének megvalósításához.

Ehelyett most csak a tanárok óraszámát fogják emelni, a bérüket nem. Nem véletlen, hogy az EU-nak küldött levél mellett Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár tegnap szintén beismerő nyilatkozatot tett azzal, hogy maga is benyújtotta lemondását. A helyettes államtitkárt ugyan nem engedték le a süllyedő hajóról, azonban ilyen két és fél év után Matolcsy György miniszternek és az egész Orbán-kormánynak is itt lenne az ideje elgondolkodni egy hasonló lemondólevél megfogalmazásán.

Kunhalmi Ágnes,
oktatáspolitikus